Nagy izzadságfolt egy drapp pulóveres lány hónaljánál.

Ha azt tapasztalod, hogy izzadékonyabb vagy embertársaidnál, akkor lehetséges, hogy valamilyen étel vagy ital váltja ki nálad ezt a problémát. Annak érdekében, hogy megtudd, hogy pontosan mitől is izzadsz annyira, vezess naplót, hogy kiderüljön, milyen élelmiszert iktass ki az étrendedből.

Sok embernél az alkohol vagy a fűszeres ételek váltják ki a nagyfokú verejtékezést. A curry és a csípős paprika is lehet ennek a gondnak az okozója. A koffein, pontosabban a koffeines italok miatt is izzadhatsz, így érdemes a napi kávéadagodat lecsökkenteni, ha ilyen problémával küzdesz.

Igazából nem a túlzott mértékű izzadással van a gond, hanem azokkal a baktériumokkal, amelyek a kellemetlen szagot okozzák. Mert önmagában az izzadtságnak nem kellene, hogy rossz illata legyen. Mit tehetsz ez ellen? Nyilván azt mondanom sem kell, hogy a rendszeres fürdés és zuhanyzás elengedhetetlen. Viszont ehhez speciális tusfürdőre lehet szükséged, amelyet gyógyszertárban szerezhetsz be. Fürdés után ügyelj arra, hogy minden egyes hajlatodat töröld szárazra, mert a kórokozók a nedves környezetet preferálják és ilyen környezetben tudnak csak nagymértékben elszaporodni és gondot okozni.

Amennyiben a menopauza szakaszába léptél és a hőhullámok váltják ki a nagyfokú verejtékezést, ebben az esetben is van megoldás. Sokan a hormonterápiát választják ilyenkor, pedig nagyon sok gyógynövény is alkalmas az izzadás csökkentésére, megszüntetésére. Hőhullámok ellen nagyon jó a cickafark, a pásztortáska, a körömvirág, a palástfű és a fehér árvacsalán. Izzadás ellen pedig az egyik legnagyszerűbb gyógynövény a zsálya.

Izzadás ellen a pamutból készült, bő ruhákat részesítd előnyben, amely jelentősen csökkenti a nem kívánt testnedvek felbukkanását. A túl szoros viselet is okozhat fokozott verejtékezést, illetve a műszálas ruhák is lehetnek okozói ennek a problémának.

A stressz is okozhat izzadást, a túlzott izzadás pedig még stresszesebbé és idegesebbé tehet. Próbáld megtörni az ördögi kört relaxációs technikákkal, mint a jóga, a meditáció vagy a biofeedback. A jóga és a viselkedésterápia is sokat segíthet.

Az alumíniumtartalmú izzadásgátlók jók lennének ugyan a probléma orvoslására, de ezeknek igen sok, az emberi egészségre ártalmas hatását kimutatták. Ezért jobban jársz, ha saját magad készítesz egy remek izzadásgátló dezodort gyógynövények és szódabikarbóna felhasználásával. A saját készítésű dezodorok nem szüntetik meg az izzadást – ezt egyébként nem is kell –, viszont a kellemetlen szagokkal remekül és hatékonyan elbánnak.

Gyakran szenvedsz lábizzadástól? Erre is van orvosság. Először is mindig pamutzoknit viselj. Két nap egymás után soha ne viseld ugyanazt a lábbelit. Hétköznap szórj a nem használt lábbelidbe szódabikarbónát, amely egy nap alatt magába szívja a kellemetlen szagokat. Reggel csak szórd ki a cipődből, törölgesd át egy tiszta törlőkendővel, majd csepegtess bele pár csepp teafaolajat. Cipőidet tisztítsd ki – belül is – rendszeresen, és a lábad minden este áztasd ecetes vagy szódabikarbónás vízben.

Az alacsonyabb hőmérséklet otthon és a munkahelyeden is csökkenti a verejtékezést. Használj légkondicionálót vagy ventilátort, és szellőztess rendszeresen. Mindig igyál elegendő folyadékot, nyáron többször vegyél hideg zuhanyt. Öltözz rétegesen, így ha meleged van, mindig le tudsz magadról venni egy-két ruházatot. Ha túlöltözött vagy, akkor is izzadhatsz. Nyáron ne legyél sokat a napon, legfőképpen megerőltető tevékenységeket ne végezz a szabadban.

Maradj egészséges! Az elhízás, a dohányzás és az alkoholfogyasztás is fokozza az erős izzadást. Próbálj egy egészséges súlyt elérni, korlátozd az alkoholfogyasztást és mindenképpen szokj le a dohányzásról. Ezzel nemcsak a testszagot szüntetheted meg, hanem még a közérzeted is sokkal jobb lesz.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*