Kék inges férfi hónalján nagy izzadságfolt.

A verejtékezés egy teljesen természetes folyamat. Azonban bizonyos betegségek, gyógyszerek, kánikula, erős érzelmek, megerőltető testmozgás, hormonális problémák, de még egyes ételek és italok is okozhatnak izzadást, amihez még kellemetlen szagok is társulhatnak. Némely élelmiszer olyan szerves vegyületeket tartalmaz, amelyek az ételek elbomlása során nem pusztán a véráramba kerülnek be, hanem izzadás során távoznak a bőrből, kilégzés során a légrendszeren keresztül, ami kellemetlen leheletet okoz, de ezek a vegyületek még a vizeletet is rossz szagúvá tehetik. A verejtékezéssel járó már-már cikinek számító szagok még akkor sem szűnnek meg teljesen, ha friss illatú dezodort használsz, vagy naponta többször is fogat mosol, és egész nap rágózol. A legrosszabb, hogy egyes ételeknek és italoknak még zavaróbb a kipárolgása a nyári hőségben, így az lesz a legjobb megoldás, ha ezeket messziről elkerülöd.

Az egyik étel vagy fűszer a só, amely nagymértékben képes a verejtéket fokozni. Amennyiben túl sok sót fogyasztasz, akkor a szervezet minden erejével azon munkálkodik, hogy kiizzadja a feleslegessé vált nátriumot. Hazánkban az emberek az átlagnál jóval több sót visznek be a szervezetükbe, amivel nem csupán a vérnyomásuknak nem tesznek jót, hanem a verejtékezés esélyét is jelentősen megnövelik.

A fokhagyma egy nagyon egészséges növény, hiszen tele van C-vitaminnal, jóddal, foszforral, kalciummal, emellett lúgosít, immunrendszert erősít és antibakteriális hatásokkal is rendelkezik. A benne lévő ként lehet hibáztatni a túlzott értékű izzadásért és a nem éppen csókolózásra készen álló szájért, illetve leheletért.

A koffeintartalmú italok, mint például a kávé, a kóla izgató hatással vannak a központi idegrendszerre, vagyis amikor ezeket az italokat fogyasztod, akkor a szervezeted harci állást veszt fel, és parancsot ad a verejtékmirigyek működésére. Abban az esetben, ha a teát vagy a kávét még forrón is kortyolgatod, biztos lehetsz benne, hogy tested hőmérséklete megemelkedik – a bőr alatti erek tágulását idézve elő –, ami a hőleadásnak kedvez.

A kelbimbó tartalmaz A-, B-, C-, E- és K-vitamint, foszfort, vasat, magnéziumot, káliumot és mangánt. A káposzta pedig gazdag B-, E- és K-vitaminban, illetve sok benne a kálium, a kalcium, a magnézium, a nátrium, a foszfor és a vas. Mindkét zöldség nagyon egészséges, a kéntartalmuk azonban jelentős mértékben fokozza az izzadást.

A húsfogyasztás szintén felelőssé tehető a rossz testszagért, hiszen az állati fehérjék emésztésekor kellemetlen szagú bomlástermékek keletkeznek. Kutatások igazolják, hogy a húsfogyasztók verejtékének illata sokkal kevésbé elviselhető, mint a vizsgálatban részt vevő vegetáriánusoknak.

Milyen megoldás létezik a túlzott verejtékezés ellen? Az első lépés az, hogy megtapasztalod, hogy mely élelmektől lesz rossz szagod, és ezeket kiiktatod az étrendedből. Megemeled a napi folyadékfogyasztásodat és nagyon sok lédús gyümölcsöt eszel, amely valamelyest csökkenteni képes az izzadtság szagosságát.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*