Különféle, sokszínű zöldségek a kockás terítőjű kisasztalra téve.

A zöldség nagyon egészséges, hiszen nagyon sok értékes tápanyagot tartalmaz. Nem beszélve a rosttartalmáról, amely az egészséges emésztést segíti elő.

Naponta legalább 5 adag zöldséget és gyümölcsöt kellene mindenkinek elfogyasztania. Ez a mennyiség egyáltalán nem függ az életkortól és az egészségi állapottól. Ezt az irányelvet mindenkinek be kellene tartania.

Ha nem elég színes a tányérod a főétkezésnél, akkor valószínűleg nem eszel elegendő zöldséget. Ha mindig csak hús, köretnek pedig burgonya kerül az asztalra, akkor csak egyoldalúan táplálkozol, márpedig az egészségünk megőrzése érdekében minél több színes zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztanunk.

Ha nem eszel elegendő zöldséget, akkor nem viszel be a szervezetedbe elegendő C-vitamint, így pedig gyakran tapasztalhatsz véraláfutásokat a bőrödön. A C-vitamin gazdag forrása többek között a paprika, a paradicsom, a kelkáposzta, a sötétzöld leveles zöldségek.

Ha nincs elegendő B9-vitamin a szervezetben, akkor akár vérszegénység is kialakulhat és az állandó fáradtság is ennek a vitaminnak a hiánya miatt alakulhat ki. Ezt a vitamint megtalálhatod a zöld leveles zöldségekben, de a bab, a spárga, és a lencse is sokat tartalmaz belőle.

A zöldségekben található tápanyagok, azaz vitaminok és ásványi anyagok segítenek az immunrendszer megerősítésében és ezzel együtt a kórokozókkal szembeni védelemben. Ha sokszor vagy télen megfázva és mindig van valamilyen fertőzésed, lehet, hogy nem eszel elegendő zöldséget.

Ha már nem a régi a memóriád, vagyis mostanában eléggé feledékeny vagy, akkor is el kellene gondolkodnod azon, hogy kevés zöldséget eszel. A zöldségekben lutein is van, ami nem más, mint egy antioxidáns tápanyag. A lutein fokozza a memóriát és a tanulást is elősegíti. Luteinben gazdag táplálékok: leveles zöldségek, sárgarépa, brokkoli, kukorica, paradicsom.

Ha egyre nehezebben kezeled a napi stresszorokat, akkor is ideje lenne elkezdeni a zöldségfogyasztást. A stressz ugyanis gyulladást generál a szervezetben, ami sokféle betegség okozója lehet. A zöldségek viszont tele vannak gyulladáscsökkentő vegyületekkel. A legjobb zöldségek stressz ellen a zöld leveles zöldségek.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*