Forma–1-es sportautók a versenypályán.

A 30. Magyar Nagydíjra készül a mogyoródi versenypálya, mely alkalmat a Hungaroring csapata különleges programokkal fűszerez meg. De mielőtt ezeket a programokat ecsetelném, jöjjön egy kis Magyar Nagydíj történelem.

A Magyar Nagydíj a Formula–1 versenye, melynek 1986 óta Mogyoród község külterületén a Hungaroring versenypálya ad otthont. Ennek előzménye, hogy Bernie Ecclestone brit üzletember és a Formula–1 autóversenyeket navigáló cégcsoportok legfontosabb vezetője szeretett volna valamelyik szocialista országban Formula–1-es nagydíjat rendezni. Első körben nem Magyarországra, Budapestre, hanem Moszkvára esett a választása, de felhagyott ebbéli terveivel. Ecclestone 1983-ban Budapestre utazott, ahol támogatókat keresett, és hamarosan talált is szponzorokat tervei megvalósításához. A helyszín kiválasztásával voltak csak nagyobb gondok, szóba jött a Városliget és a Népliget is, ahol ezt a fontos versenyt megrendezhetik, de végül egyikre sem bólintottak rá a felsőbb vezetők. Végül az M3-as autópálya szomszédságában, Mogyoród mellett került megrendezésre a Magyar Nagydíj, és ez a terület fogadja ma is a versenyzőket és a látogatókat e rangos esemény alkalmából.

A pálya mai vonalvezetése 2003-ban került kialakítására, melynek hossza 4381 méter. A Magyar Nagydíjon Ayrton Senna háromszor győzedelmeskedett. Michael Schumacher pedig a 2004-es versenyen állította be a legjobb pályacsúcsot. A nyerteseket megillető kupákat 2006 óta a Herendi Porcelángyár készíti, a rajtuk látható ábrázolások pedig nagyon változatosak. Gravírozták már rájuk a Parlamentet, a Budai Várat, a Lánchidat és a Halászbástyát is.

Az érvényes bérlettel rendelkezőknek már július 23-án lehetőségük nyílik a boxok meglátogatására. A versenyek azonban július 24-én kezdődnek. Az első napon lesz Paddock club boxlátogatás, első szabadedzés (P1), második szabadedzés (P2), időmérő és szabadedzés. Július 25-én egyebek mellett láthatjátok a csapatok kerékcsere-gyakorlatát, időmérő edzését és az első versenyt. A harmadik napon többek között sor kerül a második versenyre, és lesz versenyzői parádé is.

A pénteki szabadedzést követően nagy sztárok – Magna Cum Laude, Charlie, Demján Ferenc, Lerch István, Beatrice, Tóth Vera, Somló Tamás, Radics Gigi és a Wellhello – adnak jubileumi koncertet a mogyoródi versenypálya főbejáratához közeli belső nagyparkolóban. A koncerttel a harmincadik Formul–1-es futamát készülnek megünnepelni a szurkolókkal egyetemben. Mindazok, akik F1-es jeggyel rendelkeznek, részt vehetnek a koncerten, de mivel a helyszín befogadóképessége körülbelül tizenkétezer fő, ezért előzetes online regisztráció szükséges.

A helyszín megközelíthető autóval, taxival, HÉV-vel, de helikopterrel történő utazási lehetőséget is biztosítanak Budapest vagy Ferihegy és a Hungaroring versenypálya között. Természetes a visszaútra is igénybe lehet venni a helikoptertranszfert.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*