Arnold Schwarzenegger fiatalkorában egy edzőteremben dagadó izmokkal.

Az ókori rómaiaknál és görögöknél ugyan még nem létezett testépítés, viszont a gladiátoroknak nagyon jó erőben kellett lenniük, és ha drasztikusan kidolgozott testalkatuk nem is volt, erőnlétük és kondíciójuk annál inkább.

A középkorban váltak népszerűvé az úgynevezett utazó cirkuszok, ahol az erőemberek csillogtatták meg tehetségüket, de ők sem számítottak testépítőknek.

A testépítés fogalma csak a 19. században fogalmazódott meg és Eugen Sandow nevéhez fűződik. Sandow Európában és később Amerikában is hihetetlen népszerűségre tett szert, nemcsak szálkás izomzatával, hanem mérhetetlen erejével is. Róla mintázták azt a szobrot is, amelyet Mr. Olympia első helyezettje vehet át kitüntetésként. Sandow sokat tett azért, hogy a nyomdokaiba lépjenek és kövessék testépítő életmódját. Nevéhez egy testépítéssel foglalkozó folyóirat is kötődik, amelyben mind több szó esett az egészséges életvitel és a testedzés fontosságáról. Sandow testépítő versenyt is szervezett, 1901-ben meg is rendezték, ahol hatvan induló közül William L. Murray bizonyult a legjobbnak.

Amerika legtökéletesebb teste nevű versenyét 1921-ben Charles Atlas nyerte, akinek edzéstechnikája meglehetősen nagy tömegeket mozgatott meg. A ’30-as évektől fejlődésnek indultak a testépítéshez szükséges eszközök és kellékek, ekkor is használtak már például súlyzókat és fekvenyomó padokat is.

A ’40-es évek kiemelkedő alakja Steve Reeves volt, aki óriási népszerűségnek örvendett rajongói körében. Ebben az időszakban újabb nagyszerű versenyeket hoztak létre testépítők számára, de kidolgozott izomzatuk megosztotta az embereket. Egyre többen kezdték nyíltan is bírálni a testépítéssel foglalkozókat, pontosabban az „agyonedzett” testüket.

1965-ben rendezték meg az első Mr. Olympia versenyt, ahol a győztes Larry Scott lett, aki névadója a testépítők körében ismert Scott-padnak. Scott a következő évben szintén győzedelmeskedett, majd az azt követő években Sergio Oliva zsinórban három versenyt is megnyert.

Ki ne ismerné Arnold Schwarzenegger nevét? 1965 és 1980 között a Mr. Olympián és a Mr. Universe versenyen több alkalommal is győzedelmeskedett, majd Hollywoodban próbált szerencsét, színészként. Első alakítása a Hercules New Yorkban című filmben 1969-ben volt, de a siker 1982-ig váratott magára, amikor is a Conan, a barbár című filmben nyújtott alakításáért végre szívébe zárta őt a nézőközönség. Schwarzenegger nemcsak testépítőként és színészként, hanem politikusként is nagy karriert futott be.

A ’80-as és ’90-es években egyre nagyobb tért hódított a testépítés a színészek körében, főként akkor láthattunk domborodó, szépen kidolgozott izomzatot, ha valamelyik színész akcióhőst formázott meg a filmvásznon. A ’80-as években Lee Haney profi testépítő nyolc alkalommal is a kezeiben szorongathatta a Sandow szobrot. A következő évtizedben Dorian Yates ötször állhatott széles mosollyal Mr. Olympia verseny dobogóján, de 1997-ben abbahagyta a versenyzést. A 20. században talán ő volt az egyik legkiemelkedőbb személyiség a testépítés történetében, ami nem zárult lesz, hiszen a 21. században is számos versenyt rendeznek mind az amatőr, mind a profi testépítők számára.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*