Különféle élelmiszereken rajzszöggel megjelölve a pontos kalóriaérték.

Kutatások igazolják, hogy a rendszeres testedzéssel kalóriát vagyunk képesek elégetni. Minden étel tartalmaz valamennyi kalóriát, aki fogyókúrázik, diétázik, jól tudja ezt. Ma már nagyon jó kalóriatáblázatok vannak, ami alapján segítséget kaphatunk, hogy egyes ételek és italok elfogyasztását követően mennyi mozgásra van ahhoz szükségünk, hogy ezeket a táplálékokat, vagyis azok egy bizonyos részét lemozogjuk.

Különböző vizsgálatokat végeztek azzal kapcsolatban, hogy az embereket mennyire érinti meg, mennyire érdekli egy-egy étel kalóriatartalma. Egy kutatásba háromszáz diákot vontak be, akiket három csoportra osztottak. Az egyik csoportba tartozó tanulók olyan ételeket kaptak, amelyek semmilyen információt nem tartalmaztak. A második csoportba tartozó diákoknál már feltüntették az egyes táplálékok kalóriaértékét, míg a harmadik táborhoz tartozó hallgatók azt az információt is megkapták, hogy pontosan mennyi testedzést kell ahhoz elvégezniük, hogy az adott ételt ledolgozzák. Az első két csoportba kerülő diákok egyáltalán nem foglalkoztak azzal, hogy milyen ételeket vesznek magukhoz, ellenben a harmadik csoportba kerülő tanulók nagyon akkurátusan figyeltek arra, hogy ne egyenek meg gondolkodás nélkül mindent, hiszen tisztában voltak azzal, hogy büntetlenül nem úszhatják meg a torkosságukat, vagyis meglehetősen sokat kell ahhoz mozogniuk, hogy a felvett kalóriákat elégessék.

Az, hogy kinek mennyi és milyen mozgásra van szüksége és hány percet kell ahhoz sportolnia, hogy bizonyos mennyiségű kalóriától megszabaduljon, függ a testsúlyától, a magasságától, de az is lényeges, hogy milyen a mozgás intenzitása, az illető anyagcseréje, illetve milyenek az egyéb fizikai adottságai.

A következőkben arról olvashatsz, hogy körülbelül hány perces intenzív mozgásra van ahhoz szükséged, hogy megszabadulj a felesleges kalóriáktól, vagyis mennyit kell ahhoz mozognod, hogy a lelkiismeretedet lenyugtasd, illetve hogy a torkosságod következményeként mennyit kell intenzíven gyalogolnod. Egy szelet csokitortához összesen 80, egy tejszínhabos kávéhoz legalább 70, két szelet pizzához legalább 110 percet, míg egy-két maréknyi chipshez is legalább fél órát kell gyalogolnod, hogy megszabadulj a fölösleges kalóriáktól. Ezzel szemben ha zöldséget vagy gyümölcsöt eszel, akkor már egy rövid ideig tartó, intenzív gyaloglással is leadhatod a felesleges kalóriákat. Ha egy maréknyi málnát eszel, akkor már tíz perc alatt, míg egy sárgarépa elfogyasztása után 4-5 perc alatt vezekelhetsz a bűneidért. De ha a legtöbb alkalommal csak zöldséget és gyümölcsöt ennél, amikor nassolni támad kedved, biztos lehetsz benne, hogy nem kellene állandóan az alakod miatt aggódni.

Mint említettem, az interneten vannak úgynevezett kalóriaszámláló segédletek, így te is megnézheted, hogy mennyit kell ahhoz mozognod sportágak szerint lebontva, hogy kalóriát égess. Persze miután megadtad az adataidat, vagyis a súlyodat és azt, hogy hány percet kívánsz mozogni. A példámban egy 54 kilogrammos ember szerepel, aki harminc percet szeretne mozogni öt sportágban. Ez az emberke félórás úszással összesen 156, közepes intenzitású sífutással 207, biciklizéssel 259, aerobikkal 162 és egy közepes intenzitású sétával 97 kalóriát égetne el.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*