Karácsonyi megterített asztal finomságokkal. háttérben a feldíszített karácsonyfa.

Mielőtt elkezdődne a nagy ünnepi étkezések sorozata, csináld meg ezt a kis rövid karácsonyi kvízt, amely segít kicsit jobban felkészülni az ünnepekre, pontosabban a karácsonyi időszakra oly jellemző túlevésre. Válaszolj őszintén a kérdésekre, majd a válasz alatt nézd meg a helyes választ.

  1. Ha vacsora előtt megiszol egy pohár bort, akkor kevesebbet fogsz enni.

A. Igaz

B. Hamis

A helyes válasz: B. Tanulmányok igazolják, hogy az étkezés előtti alkoholfogyasztás 50-60 százalékkal is képes megnövelni az étvágyat. Ha nem akarsz jóval nagyobb adagot elfogyasztani az ünnepi asztalnál mint amennyit egyébként ennél, akkor jobban teszed, ha a betervezett pohárnyi bort majd étkezés után fogyasztod csak el.

  1. Mit kell tenned, ha hirtelen rád tör a vágy, de csillapítani szeretnéd az éhségedet?

A. Meg kell érintened az egyik ujjaddal a homlokodat.

B. Az ujjadat a füledhez kell érintened.

C. A lábadat a padlóhoz szükséges érintened.

D. Harminc másodpercig a falat kell bámulnod.

A helyes válasz: A. A homlokodat kell megérinteni az egyik ujjaddal, mivel ez bizonyítottan képes lecsökkenteni az ételek utáni sóvárgást. Hogyan végezd helyesen a mozdulatot? Egyik kezed mutatóujjával először simítsd végig a homlokodat, majd a hüvelyk és a mutatóujjaddal nyomkodd meg kicsit az orrnyerged felső részét. Ha ez sem segít az éhséged csillapításában, akkor feltétlenül csak valamilyen egészséges táplálékot nassolj.

  1. A napi kalóriabevitelnek hány százaléka lehet cukor?

A. 5%

B. 10%

C. 15%

A helyes válasz: A. Ezt a mennyiséget az Egészségügyi Világszervezet állapította meg. Ebbe az öt százalékba beletartozik minden olyan cukor, amelyet az elfogyasztott táplálékok tartalmaznak. De beleszámít mindenféle szirup, gyümölcslé és még a méz is. Egyedül a gyümölcsökben található természetes formában megtalálható cukrokat nem kell figyelembe venni.

  1. Manapság sokan étkeznek étteremben. Szerinted az étteremben felszolgált ételek sok fölösleges kalóriát tartalmaznak?

A. A legtöbb étteremben igen.

B. A legtöbb étteremben nem.

A helyes válasz: A. A legtöbb étteremben valóban nem nagyon ügyelnek az egyes ételek kalóriatartalmára. Persze csak akkor, ha nem olyan helyre ültél be, ahol kifejezetten egészséges ételeket szervíroznak. Ha az ünnepek alatt mégis ellátogatsz egy hagyományos étterembe, akkor lehetőleg ügyelj arra, hogy milyen ételt rendelsz. Nyilván egy zöldségsaláta nem tartalmaz annyi kalóriát, mint egy bélszín vagy egy rántott szelet, így rajtad is áll, hogy mennyi kalóriát viszel be a szervezetedbe.

  1. Karácsonykor sokan töltik az idejüket filmnézéssel. Szerinted melyik film a „leghizlalóbb”?

A. A vígjátékok.

B. A természetfilmek.

C. A krimik.

A helyes válasz: C. Az emberek többségére jellemző, hogy ideges és feszült, amikor valamilyen krimit vagy thrillert néz. Ilyenkor sokan valamilyen nassolnivalóval nyugtatják meg magukat. Viszont ha egy másfél, kétórás filmet fogsz nézni és közben végig csak édességet tömsz magadba, akkor ne csodálkozz, ha az ünnepek után sokkal többet mutat majd alattad a mérleg. A legjobb, amit tehetsz a felszaporodó kilók ellen, ha a karácsonyi szünetben a vígjátékokat részesíted előnyben.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*