Edzőteremben lévő elliptikus trénerek egymás mellett használat közben.

A kardioedzésnek számtalan pozitív hatása van az egészségünkre nézve. Csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, felpörgeti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert és csökkenti az úgynevezett rossz koleszterint. Ezen kívül a kardioedzés hatására nő a tüdő kapacitása, jobb lesz a sejtek és szövetek oxigén- és tápanyagellátottsága. Nem beszélve arról, hogy javítja az állóképességet, növeli a teljesítményt, megszabadulhatunk a súlytöbbletünktől, amely számos betegség okozója lehet, de nem csupán fizikailag, hanem lelkileg is erősebbé válhatunk, illetve hatékonyabban leszünk képesek a stresszel is megbirkózni.

A kardioedzésekben segítségünkre lehetnek egyes kardiogépek, amelyek nagyon hasznosak, ha odakinn éppen tombol a kánikula vagy repkednek a mínuszok. Sokféle kardiogép – futópad, evezőpad, elliptikus tréner, taposógép – létezik, így a sportolás nem válik unalmassá, monotonná. A kardiogépek alkalmasak arra, hogy a nagy izomcsoportokat megmozgassák, emellett beindul az anyagcsere és a zsírégetés is.

Az elliptikus tréner az egyik legnépszerűbb kardiogép a fitnesztermekben. Nem véletlenül. Ennek a gépnek a segítségével a futást imitálhatjuk, mindezt úgy, hogy közben az ízületeinket megkíméljük. Éppen ezért ez a fajta edzésmód javasolható azoknak a személyeknek is, akiknek mozgásszervi panaszaik vannak valamilyen sérülés vagy például ízületi megbetegedés miatt. Állapotos nőknek is ajánlható ez az edzésforma, hiszen ez kíméletes és nem jár semmiféle rázkódással. A kardiogép alaposan megmozgatja a felsőtestet, a láb és a fenék izmait is. Az ellipszistréner olyan érzetet ad, mintha a levegőben futnánk, ez azért van, mert a szerkezet szinte vezeti a lábat és nem kell annyira koncentrálni, mint a gép nélküli futásnál. Mindemellett a mozgást sem kell annyira koordinálni, de azért itt is kell fókuszálni az edzésre.

A géppel először nem árt alaposan megismerkedni és lépésről-lépésre haladni a rajta történő edzéssel. Kezdőknek ajánlott az első időkben a fix karokat használni, majd később át lehet váltani a mozgatható karokra. Először mindenképpen a helyes lábmozgást szükséges elsajátítani. Edzés közben ügyelni kell rá, hogy a törzs mindvégig egyenes maradjon. Ha egyenletesen szeretnéd terhelni a szervezetedet, akkor folyamatosan váltogasd a terhelést a két karod és a két lábad között.

Az elliptikus tréner sima, egyenletes mozgást biztosít, és bármilyen edzettségi szintnél alkalmazható. A gépen állítható a nehézség és az ellenállás, ezért nagyon sokféle edzésprogram kivitelezésére és megvalósítására ad lehetőséget.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*