Kávé tetején a habban levél alakú minta.

Kávézni sokan szeretünk, hiszen egy-egy fárasztó napon nagyon is lendületbe tud hozni és fel tud élénkíteni. Persze egy-két csészénél nem egészséges többet inni és vannak olyan betegségek, élethelyzetek, amikor a koffeines változat helyett jobb valamilyen egészségesebb kávéalternatívát választani. Most egy kávéval, kávézással kapcsolatos tesztet tölthetsz ki, amellyel lemérheted a kávéval és a koffeinnel kapcsolatos tudásodat.

  1. A koffein számos növényben előfordul, például a tealevélben, a kávébabban, a guaranabogyóban és a kakaómagban. Melyik tartalmazza az alábbiak közül a legtöbb koffeint?

a. tealevél

b. kávébab

c. kakaómag

d. guaranabogyó

2. Mennyi idő alatt múlik egy csésze kávé élénkítő hatása?

a. fél óra

b. 1 óra

c. 3 óra

d. 4 óra

3. Amikor közeledik az edzés, a kávézás segít

a. mindenféle edzésben

b. a rövidtávú, nagy intenzitású edzés, például sprintelés során

c. a hosszútávfutásban

d. a koffein és a testmozgás nem férnek meg egymás mellett

4. Ha állapotos vagy, akkor

a. kerülnöd kell a koffeint

b. naponta 4 csészényit elfogyaszthatsz belőle

c. korlátoznod kell napi 1-2 csészére a napi bevitelt

d. egyáltalán nem kell törődni a mennyiséggel, annyit ihatsz, mint a terhességed előtt

5. A koffein előnyös lehet, mert:

a. antioxidáns, amely segít megelőzni a szívbetegséget vagy a rákos megbetegedéseket

b. segíthet a Parkinson-kór megelőzésében

c. segít, hogy jól érezzük magunkat

d. a fenti válaszok mindegyike helyes

 

A helyes válaszok:

  1. a)

Ez sokkoló lehet azokra nézve, akik rendszeresen teáznak, azonban a tealevél még a kávébabban lévő koffeintől is több koffeint tartalmaz. A tealevél körülbelül 5 százalékban tartalmaz koffeint, míg a kávébab csak 1-2 százalékban. A guaranabogyó is több koffeint tartalmaz, mint a kávébab, viszont a kakaóbab csak kis mennyiségű koffeint tartalmaz.

  1. c)

A kávé, élénkítő hatása körülbelül három óra hosszán át tart, majd kiürül a szervezetből. Ezért ha három órán belül több csésze kávét iszol, annak egyrészt semmi értelme, másrészt nagyon károsan hat az egészségre.

  1. c)

A kávézás segít a hosszútávfutásban, hiszen segít a fáradtság leküzdésében, de arra nincs bizonyíték, hogy a rövidtávú, nagy intenzitású edzés során előnyös lenne. Azt azonban mindenkinek tudnia kell, hogy a kávé, pontosabban a benne lévő koffein vizelethajtó hatással bír, illetve elősegíti a dehidratált állapot kialakulását, ami negatív hatást gyakorol a teljesítményre.

  1. c)

A kismamáknak is lehet kávét fogyasztani, de ne vidd túlzásba. Napi egy-két csészével még megihatsz belőle, de ennél többet már nem. Ha ennél több koffeint viszel be a szervezetedbe, akkor a vetélés kockázata növekszik meg. Ha nem kívánod a kávét a terhesség alatt, akkor pedig ne erőltesd.

  1. d)

A helyes válasz a d, vagyis a kávéról bebizonyosodott, hogy antioxidáns vegyületeket tartalmaz, amely mértékkel fogyasztva segíthet is a szívbetegségek és a daganatos betegségek megelőzésében. Kutatások szerint a tea- és a kávéivók körében kevesebb az esélye a Parkinson-kór kialakulásának. A vizsgálatok szerint a koffein védelmet nyújt az agysejtek számára például a toxinokkal szemben. Mivel a koffein a dopamin receptorokhoz kötődik, így méltán érezhetjük magunkat jól tőle. Azonban azt jegyezd meg, hogy mértéktelenül fogyasztva épp az ellenkező hatást érheted el vele.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*