Egy fehér tányér tele kínai datolyával.

A kínai datolya (Zyzphus jujuba) fája a 6-8 méteres magasságot is elérheti és lombhullató. A koronája gúlaformát ölt, vékony, barna ágain tövisek fejlődnek, de csak miután beértek a rajta növekvő gyümölcsök. A levelek zöldek, fogazottak és tojásdad formájúak. A fa gyümölcse, a kínai datolya – amelyet jujubának is neveznek –, hosszúkás alakot ölt, amely az érés elején zöld színben pompázik, majd rozsdabarna színre vált. A gyümölcs húsában egy hatalmas mag lapul.

A kínai datolya őshazájában nem csupán a gyümölcsöt, hanem a fa szinte minden részét felhasználják valamilyen célra. A fa levele és kérge sok csersavat tartalmaz, ezért cserzőanyagot készítenek belőle, de a gyógyszeripar is felhasználja, vagyis különféle készítményeket állít elő a felhasználásával.

A kínai datolya is szolgál gyógyító célokat, hiszen a gyümölcs gyulladásgátló, mikrobaellenes, nyugtató és összehúzó hatásokkal rendelkezik. Őshazájában használják torokgyulladásnál, garatgyulladásnál és hörghurutnál. Hatásos szernek vélik köhögésnél, de fájdalmat is csillapítanak a segítségével. Alkalmazzák cukorbetegség és hasmenés esetén, és immunrendszer-serkentőként is bevetik. Az immunrendszer erősítő hatását magas C-vitamin-tartalmának köszönheti, mely hatásosan lép fel a károsító hatású szabad gyökökkel szemben is. A kínai datolya erősíti a májfunkciókat, de az idegekre is kedvező hatással van és még az alvást is elősegíti. Jó hatással van az emésztésre, ezt a rosttartalmának köszönheti.

A kínai datolya tehát tartalmaz C-vitamint, de nyomelemeket és ásványi anyagokat is, emellett igen gazdag B-vitaminokban, kalciumban, mangánban, magnéziumban és rézben. A szervezetünk egészséges működéséhez aminosavakra is szükségünk van. A huszonnégy létfontosságú aminosav közül a kínai datolya tizennyolcat tartalmaz.

A jujubát méregtelenítő tulajdonsága miatt is fogyasztják, ugyanis szentül meg vannak róla győződve, hogy akár a külső, akár a belső toxikus anyagok hatását képes lecsökkenteni. Hisznek még frissítő, élénkítő és hangulatjavító hatásában. Gyakran alkalmazzák a menopauzában szenvedő asszonyok is, akik abban bíznak, hogy a kínai datolya csökkenteni képes a menopauza egyik kellemetlen tünetét, vagyis a hőhullámokat.

Lehet fogyasztani nyersen, de őshazájában kompótot is készítenek belőle vagy megaszalják. Kandírozni is lehetséges. Készítenek belőle jujubakenyeret, belefőzik olyan köretekbe, mint például a rizs vagy a köles.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*