Kiropraktőr egy páciensén kezelést végez a lapockája alatt.

A kiropraktika egy olyan kezelési mód, amely során a szakember manuálisan kezeli a mozgatórendszert. A kiropraktika nem más, mint az idegrendszer és a gerinc gyógyítását magába foglaló gyógymód. Ennek a módszernek a „megálmodója” Daniel David Palmer kanadai gyógyító, akit lenyűgözött az emberi csontrendszer. A kiropraktika legfőképpen az alsó háti szakaszon megjelenő fájdalmat képes hatékonyan megszüntetni.

A kiropraktőr azonban kezel még csontokat, inakat, izmokat, ízületeket és ínszalagokat is. Ahhoz, hogy a kiropraktőr tudja, hogy pontosan milyen testrészeket szükséges kezelni, röntgenfelvételre is szüksége lehet. Milyen betegségeket és egészségügyi panaszokat képes még a fentieken kívül orvosolni a kiropraktika? Sportsérüléseket, isiászt, húzódásokat, térdpanaszokat, hát- és nyakfájdalmat. Fejfájást is képes megszüntetni, hiszen a fájdalmat nagyon gyakran a nyakizmok merevsége okozza. De tud segíteni az asztmán, az emésztési zavarokon, a székrekedésen és még a menstruációs panaszokat is orvosolni tudja.

Amikor a kiropraktőr és a páciens először találkozik, a kiropraktőr első lépésként részletes anamnézist vesz fel. Alaposan kikérdezi a beteget, vagyis rákérdez az aktuális panaszokra, egészségügyi problémákra, de még a múltban előforduló sérülésekről vagy éppen műtétekről is informálódhat. A kezelő személy aztán felméri a páciens mozgását és testtartását majd megvizsgálja a beteget, vagyis felkutatja az izomgörcsöket és a fájdalmas területeket. Általában röntgenvizsgálatra is szükség van, hiszen ennek alapján képes megállapítani, hogy a betegnek vannak-e ízületi gyulladásai vagy csontelváltozásai. Feltérképezi az izomerőt is és vér-, illetve vizeletvizsgálatot is elrendelhet.

A kezelés általában a második alkalommal kezdődik el, amikor is a kiropraktőr már az összes információ birtokában van és a terápiás tervet is elkészítette. A kezelés vagy ülve történik, főleg a nyakproblémáknál, más betegségeknél azonban szükséges lehet a fekvő testhelyzet. A kezelés nem járhat fájdalommal, de apró kattanásokat hallhat a beteg, ez a „helyretétel” jellegzetes hangja. Mivel sokan megijednek ettől a kezelési módszertől és igencsak feszültek, ezért a kezelő személy gyakran alkalmaz masszázst is a kezelés megkezdése előtt, hogy a beteg ellazítsa az izmait és megnyugodjon, lecsendesedjen lelkileg is.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*