Cirkuszi kiselefánt egy labdára áll két lábon, hátsó lábai a levegőben.

A koordinációs képesség fejlesztésére mindenkinek szüksége volna, legfőképpen azoknak, akik rendszeresen edzik a testüket. Miért? A jó koordináció elősegíti, hogy kevesebb energiaráfordítással hatékonyabban és precízebben tudjuk elvégezni az edzés közbeni gyakorlatokat és kevesebb oxigént is használunk el edzés közben, amely jelentős mértékben elősegíti, hogy egy-egy edzés után ne érezzük magunkat olyan fáradtnak és kimerültnek.

Következzen most néhány gyakorlat, amelyek elősegíti a koordinációs képesség fejlesztését. Ezeket el lehet végezni bemelegítésként, de általános lazításként is nagyon jó lehet ilyen feladatokat végezni. A koordinációs mozgások néha nagyon viccesek tudnak lenni, de a szellemi aktivitást is serkentik és az edzések közbeni fizikai terhelések sem lesznek számodra egy idő után annyira megerőltetőek. A gyakorlat végzése közben számolj magadban vagy hangosan négyig. Az első gyakorlatnál állj egyenesen, majd egynél állj a kezdeti pozícióba, kettőnél lendítsd fel a két karodat, a lábaiddal állj terpeszbe, háromnál ismét állj a kezdeti pozitúrába és végül négynél, ismét emeld fel a két karodat és állj terpeszbe. A gyakorlatot más módon is elvégezheted. Egynél állj terpeszbe, a két karod legyen a törzsed mellett, kettőnél emeld fel a két karodat és zárd össze a lábaidat, háromnál engedd le a két karodat és állj terpeszbe és négynél, maradj terpeszállásban és lendítsd magasba a karjaidat.

A következő koordinációs gyakorlatnál állj egyenesen, majd a bal karodat lendítsd a magasba, aztán állj terpeszbe, engedd le a bal karodat a törzsed mellé, és ezzel egy időben emeld fel a jobb karodat. Kezdetben csinálj ebből a gyakorlatból legalább tízet. Eleinte biztos, hogy minden mozdulatot össze fogsz keverni, de a sok gyakorlás meghozza a gyümölcsét és egyre ügyesebb leszel majd.

Ez a gyakorlat nagyon nehéz, úgyhogy érdemes rá nagyon koncentrálni. Állj nagyterpeszbe, majd lendítsd magasba a jobb kezedet, a bal kezedet a törzsed mellett nyugszik. Majd kartartás csere következik, aztán a jobb karodat lendítsd előre, majd hátra. Mindeközben a másik karoddal mindig ellentétes mozgásokat végezz. Vagyis, ha a jobb karod a levegőben van, akkor a bal a törzsed mellett, ha a jobb karoddal előre lendítesz, akkor a ballal hátra. Könnyűnek hangzik, de egyáltalán nem az, próbáld csak ki te is!

Állj csípőszéles terpeszbe, majd amilyen mélyen csak tudsz, hajolj előre, hátra, jobbra és balra. Törekedj az egyenes gerincre a gyakorlat végzése közben.

A következő gyakorlatnál tegyél egy körülbelül 10-12 cm széles rudat a földre, majd járkálj ezen a rúdon, naponta több alkalommal. Ha már úgy érzed, hogy nagyon jól tudsz a rúdon egyensúlyozni, akkor csukd be a szemeidet és próbáld meg a bravúros mutatványt ily módon is elvégezni. Ezzel a módszerrel otthon tudsz gyakorolni, hogy a koordinációs képességed fejlődjön és egyre magasabb szintet érjen el.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*