Kiskamasz lány szelfizik a telefonjával, miközben fejhallgatón zenét hallgat.

A pubertás egy új fejezet minden lány és fiú életében, hiszen lezárul a gyermekkor, és ez az életszakasz mintegy átmenetet képez a felnőtt létbe. A fiúk 12 és 16, míg a lányok 10 és 14 éves kor között jutnak el ebbe az életszakaszba, amely azonban előbbre is tolódhat. Manapság például a gyermekek egyre hamarabb érnek és lépnek be a pubertáskorba. Ennek nem más az oka, mint a hormonok, pontosabban az endokrin rendszert károsító vegyi anyagok.

Azonban a korai pubertás veszélyes is lehet, főleg a lányokra nézve, akik gyakrabban lesznek depressziósok kamaszkorban, illetve felnőttkorban nagyobb az esélyük a mellrák kialakulására.

Sok olyan ital és étel szerepel a listán, amelyek hozzájárulnak a korai pubertás kialakulásához. Ide tartoznak például a magas koffeintartalmú üdítőitalok, amikbe édesítőszereket is tesznek, így ezek is okolhatók a korai érés miatt. A vizsgálatok azt mutatták, hogy a korai pubertás oka lehet a koffein, a szacharóz, az aszpartám és a fruktóz.

A cukrozott italok fogyasztása is okozhat korai menstruációt a lányoknál. A szénsavas üdítőitalok, a cukrozott gyümölcsitalok és még a cukorral édesített jeges teákat is ebbe a csoportba sorolták.

Lányok esetében a magas sóbevitel is korai pubertást okozhat, ugyanis ez is károsan hat a hormonrendszerre. Többek között serkenti a luteinizáló hormon termelődését, amely szerepet játszik az ovulációban. A só ezen kívül negatív anyagcsere-változásokat is előidéz az emberi szervezetben.

Azok a lányok, akik korán érnek, nagy veszélyben lehetnek, hiszen kamaszkorban sokkal jellemzőbb lesz rájuk a mentális betegség. Elsősorban a depresszió alakulhat ki náluk, felnőttkorban pedig az ösztrogénérzékeny emlőrák kialakulására van nagyobb esély.

Ezért nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a gyermekek táplálkozására, hiszen ezek az egészségre káros anyagok veszélyeztetik az egészségüket. Elsősorban a friss idényzöldség- és gyümölcsfogyasztásra szükséges koncentrálni, illetve a probiotikus ételek bevitele és a C-vitamin fogyasztása is nagyon fontos.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*