Választékánál mutatja korpás fejbőrét vörös körmével egy hölgy.

Nagyon kellemetlen lehet, amikor valakinek korpás a fejbőre, hiszen ezt mások is könnyedén észrevehetik. A kis apró, fehér korpák pedig nem csupán a fejbőrön jelennek meg, hanem az illető vállaira is lehullanak, amelyek már messzebbről is könnyen szemet szúrnak. A korpának két formája létezik. Az egyik a zsíros, a másik pedig a száraz korpa. A zsíros korpa sárgás színű, amely erőteljesen a fejbőrre vagy a hajszálakra tapad. Ebben az esetben a fejbőr zsíros. Ezt nevezik seborrhoeás dermatitisznek. A korpa másik formája fehér és száraz, amely könnyedén lepereg a száraz fejbőrről és a hajszálakról. Mindkét esetben erős viszketéssel jár együtt a fejbőrnek ez a fajta betegsége. Ősszel és télen a sapka viselése és a lakás száraz levegője tovább ronthat az egyébként is kellemetlen helyzeten. A korpa leginkább fiatalabb korban jellemző és a férfiak általában gyakrabban szenvednek tőle.

Milyen okai lehetnek a korpa kialakulásának? A korpa megjelenhet akkor, ha valaki drasztikus diétába kezdett és a szervezete nem jut elegendő vitaminhoz, ásványi anyagokhoz. Egyes betegségek is hajlamosítanak a kialakulására. Például ilyen lehet az immunrendszer megbetegedése. A stressz is oka lehet a kialakulásának, hiszen ilyenkor szinte minden esetben az immunrendszer is legyengül. Az egészségtelen táplálkozás, a különféle hajformázó készítmények is fokozhatják a korpa felbukkanását. A fejbőr korpásodása genetikailag örökölhető, ebben az esetben túl sok mindent sajnos nem tehetsz. Az időjárás miatt is kialakulhat ez a probléma. A fejbőr gyulladása, a hormonális változások vagy a túlzásba vitt alkoholfogyasztás is oka lehet a korpa kialakulásának.

Mit tegyél, hogy végleg megszabadulj a korpától? Lényeges, hogy táplálkozz egészségesen. Ha diétázol, tedd úgy, hogy a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat pótolod. Sajátíts el stresszkezelési technikákat, hogy az immunrendszered megerősödjön. Kerüld a hajformázó termékek használatát. Napoztasd a fejbőrödet, a napfény általában jó hatással van erre a problémára. Viszont a leégésre vigyázz, hiszen ez csak súlyosbíthatja a gondodat! Vizsgáltasd ki magad, hiszen míg a hormonális problémáid vagy a fejbőrgyulladásod nincs kezelve, addig javulásra sem nagyon számíthatsz. A legfontosabbnak azonban azt tartom, hogy kerüld az érzelmi és a fizikai stresszt, hiszen az esetek többségében ez okozza a fejbőr korpásodását.

Előfordulhat, hogy olyan sampont használsz, amely tele vannak káros anyagokkal. Hidd el, van úgy, hogy évekig ugyanazt a sampont használjuk, soha nem volt tőle semmi bajunk, aztán egyszer csak megelégeli a szervezetünk a kapott káros anyagokat és valamilyen bőrbetegséggel reagál. Ha te is arra gyanakszol, hogy a korpa kialakulásában a samponod a ludas, akkor ideje váltanod. Használj természetes samponokat, amelyek nem tartalmaznak káros összetevőket. A legjobb, ha a kiválasztott samponod gyógynövényt is tartalmaz. Ez lehet a kamilla, a teafa, vagy az Aloe vera. Öblítéshez használj csalán- vagy komlófőzetet. Használj különféle olajokat a fejbőröd megnyugtatására. Ez lehet búzacsíraolaj, teafaolaj vagy neemfaolaj.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*