Ánizsillóolaj, mellette csillagánizsok.

A közönséges ánizs (Pimpinella anisum) az ókori egyiptomiak számára sem volt ismeretlen. Ebben a korban legfőképpen fűszerként és nem gyógynövényként tekintettek rá. A középkorban már likőröket is ízesítettek ezzel a jellegzetes illatú fűszernövénnyel, de gyógyászati célokra is alkalmazták. Használták emésztési panaszokra, vagyis puffadásra, szélgörcsökre, de köptetésre is. Az ánizs őshazája a Földközi-tenger partvidékén van, de ma már szinte az egész világon termesztik és többféle célra is felhasználják.

A közönséges ánizs hatóanyagai a zsírosolaj, a flavonoidok, a kumarinszármazékok és az illóolaj. Az ánizsnak kicsit olyan illata van, mint a köménymagnak, íze édeskés és jellegzetes, aromás. Népiesen nevezik még édesköménynek, bécsi köménynek, illatos ánizsnak vagy ánizsmagnak.

A közönséges ánizsból kinyert illóolaj antibakteriális hatással bír. A közönséges ánizs, illetve a belőle kinyert illóolaj is egy kiváló köptetőszer, éppen ezért mindkettőt bátran lehet alkalmazni légúti megbetegedéseknél. Szintén mindkettő alkalmas emésztési panaszok orvoslására. Az illóolajat megfázás esetén inhalálásra lehet használni, de a mellkast be is lehet vele dörzsölni, így enyhíthetjük a kellemetlen panaszokat és tüneteket. A közönséges ánizs olaját nyákoldásra, köhögésre, de influenzánál is be lehet vetni. Az illóolaj segítségével inhalálhatunk. Forralj fel egy liter vizet, majd cseppents bele két csepp ánizs- és egy csepp eukaliptusz-illóolajat.

Vízbe cseppentve öblögethetünk is vele, hiszen antimikrobiális hatással bír. Az öblögetéssel a szájüregi fertőzéseket kezelhetjük a segítségével.

Ha valamilyen mozgásszervi panaszunk van, akkor a fürdővizünkbe is cseppenthetünk az illóolajból egy-két cseppet. Adhatunk még fürdővizünkhöz fahéj-, menta- és levendula- illóolajat is.

Ha izom- vagy ízületi fájdalomtól szenvedünk, akkor készíthetünk egy kitűnő masszázsolajat ennek az illóolajnak a felhasználásával. Tölts egy üvegcsébe 150 ml mandulaolajat. Adj hozzá két csepp menta-, eukaliptusz-, levendula- és ánizsillóolajat. Alaposan rázd fel az üveg tartalmát és már használhatod is.

Az ánizzsal sokféle ételt fűszerezhetünk. Például leveseket, főzelékeket, mártásokat és vadas ételeket. De fűszerezhetünk vele tésztákat, süteményeket, pudingokat, kompótokat és kenyérféléket is. Likőröket, édes borokat és teákat is ízesíthetünk vele.

Az ánizst és illóolaját körültekintően szabad csak alkalmazni, ugyanis már kis mennyiségben is hányingert, hányást és görcsöket okozhat. Emellett légúti ödéma kialakulása is előfordulhat.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*