Fiatal nőre egy késsel támadó férfit hatástalanít ellenfele.

A Krav Maga szó annyit tesz, hogy közelharc. Ezt a sportot Imi Lichtenfeld, egy Budapesten született, de Pozsonyban élő fiatalember dolgozta ki. Az édesapja nyomozóként dolgozott, majd a városban létrehozott egy atlétikai klubot, ahol Imi is nagyon sok időt töltött. A sport az élete részévé vált, vagyis elkezdett tornázni, birkózni, úszni és bokszolni is kiválóan tudott. Majd egyre több bajnokságon vett részt, amelyek közül sokat meg is nyert. 1940-ben Palesztinába utazott, ahol egy kis idő elteltével kidolgozta a Krav Maga rendszerét, amelyet harcművészetnek, de önvédelmi sportnak is tekinthetünk. Oktatott „harcosokat” az izraeli különleges egységek számára, de Krav Maga oktatókat is tanított, hogy az utókor is megismerhesse ezt a különleges harc- és önvédelmi stílust. Izrael után az Amerikai Egyesült Államokban is elkezdték oktatni ezt a különös sportot, majd szerte a világon megismerhették az emberek, és a népszerűsége töretlenül ívelt felfelé. Amerikában rengeteg rendvédelmi egység alkalmazza a Krav Magát. Ilyen egységek például az FBI, a DEA vagy éppen a SWAT.

A Krav Maga tehát egy önvédelmi és közelharci elemeken alapuló rendszer, amely az ember természetes mozgását és az ösztönökből fakadó reakcióit veszi figyelembe. Nem csupán fizikailag, hanem mentálisan is edzetté teszi az embereket az esetleges támadásokra, vagyis megtanítja, hogy egy-egy adott helyzetben milyen önvédelmi eszközöket vessenek be önmaguk, illetve testi épségük védelme érdekében. A mentális edzésekre pedig azért van szükség, hogy ne csak elméletben, hanem a gyakorlatban is tudja valaki, hogy egy életveszélyes helyzetben hogyan és miként kell cselekedni, vagyis ne csak tudja, hogy mit kell tenni, hanem legyen lélekereje meg is tenni a szükséges önvédelmi lépéseket.

A Krav Maga technikáit nagyon könnyen el lehet sajátítani, sőt ezeket egyre magasabb szinten lehetséges művelni. A Krav Maga tehát azoknak ajánlható, akik szeretnének rendszeresen edzeni, de fontosnak tartják azt is, hogy legyen némi fogalmuk és gyakorlatuk is, hogyan is kell önmagukat megvédeni egy-egy szorult helyzetben. Ez a sport javasolható férfiaknak, nőknek, fiataloknak és idősebbeknek egyaránt. Az edzések meglehetősen intenzívek, de az oktatók mindig figyelembe veszik az edzésen részt vevők fizikai adottságait is. Az edzők technikai fogásokat tanítanak a Krav Maga edzésre jelentkezőknek, tanulnak taktikai lépéseket, fogásokat is, de elsősorban arra tanítják meg a jelenlévőket, hogyan kerüljék el az életüket és testi épségüket is veszélyeztető helyzeteket. Nem azt oktatják, hogy mindenáron győzni kell egy-egy támadás alkalmával, hanem hogyan lehet ésszel és gondolkodással elkerülni a vészhelyzeteket.

Ez a sport csökkenti a feszültséget és megtanítja, hogyan küzdjünk meg a stresszhelyzetekkel. Növeli az önbizalmat, és ennek a sportnak a segítségével fejlődik a problémamegoldó képességünk is. Emellett növeli az erőt és az állóképességet. Megtanít arra, hogyan kell csoportban dolgozni és nem utolsósorban az edzések nagyon jó hangulatban telnek, emellett nagyon jó barátságok szövődhetnek. Az edzéseken az asszertív kommunikációs gyakorlatok is az óra részét képezik.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*