Kutyus orrán teniszlabda.

Ahhoz, hogy kutyusunk hosszú és egészséges életet élhessen, elengedhetetlen a tiszta ivóvíz és a minőségi táplálék. Ezekkel nem csupán a kutyusunk szőre lesz sokkal fényesebb, hanem az állatorvosi számlánk is sokkal kevesebb lesz.

Ahhoz, hogy kis kedvencünk mentálisan is egészséges maradjon, napi rendszerességű edzésre van szüksége. A kutyánknak először is sok vezényszót kell megtanítanunk, ami nemcsak szellemileg, hanem testileg is edzésbe hozza és edzésben tartja. Miután megismertük kutyánk természetét, válasszunk számára olyan sportot, amelyet szeret, amely őt is kikapcsolja és energiával tölti fel. Kikapcsolódásképpen ügyességi játékokat is játszhatunk vele, sőt olyan kutyajátékok is léteznek, amelyek a kutyák szellemi képességeit fejlesztik. Ezek a tevékenységek nemcsak a kutyák egészségét szolgálják, hanem a bosszantó tevékenységeket – állandó rágás, ugatás – is kizárják a kutya életéből.

A kutyafitnesz részét kell képezze a szocializáció is. A külvilágtól elszigetelt kutyák gyakran félnek az idegen emberektől, állatoktól, és az is előfordul, hogy a szorongásukat agresszióval próbálják feloldani. A szocializált kutyák viszont a legtöbb helyzetben nyugodtak és barátságosak maradnak. Ezek a kutyák ahhoz szoknak hozzá, hogy a gazdin kívül idegen emberek és állatok is élnek, így számukra nem jelent gondot, ha például a szomszéd gyerek sikítva és szaladva rohan felé, de más, ismeretlen élethelyzeteket is nyugodtan képesek kezelni és lereagálni.

A szocializáció a születéstől kezdve meghatározza a kutyát és annak személyiségét. Először csak a kutyamama szocializálja a kölykét, majd ahogy idősödik az eb, úgy ez a feladat a gazdára hárul. A szocializáció nem egy egyszerű feladat, ezért ha bármilyen gondod adódna, nyugodtan vidd a kutyusodat kutyasuliba, ahol hozzáértő személyek veszik gondozásba kis kedvenced.

A kutyák is társas lények, mint az emberek, így szükségük van az emberek és más kutyák társaságára. Az a kutya, amelyik egész életében magányosan él az udvaron és nemhogy más emberekkel és állatokkal nem találkozik, de még a gazdája sem foglalkozik vele, soha nem lesz boldog és a személyisége is torzulást fog mutatni, amely előre meg nem jósolható, abnormális viselkedési formákat is előcsalogathat a kutyából.

A kutya értékelni fogja, és hűségével, illetve szeretetével hálálja meg, ha időt szakítunk rá és nemcsak etetjük, itatjuk, neveljük, hanem szeretjük és minőségi időt is el tudunk vele tölteni, vagyis bevonjuk az edzésprogramunkba és a családi kirándulásokra is magunkkal visszük. Az ember és a kutya között is kialakulhat szeretetkötelék, amely ha elég erős, azt senki szét nem szakíthatja. Ez a szeretetkapocs a kutya testi, mentális és szellemi egészségét is biztosítani tudja, mindemellett pedig a kutyánk boldog és kiegyensúlyozott lesz és mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy hűséges és szeretett családtag legyen egy életen át.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*