Spániel agility pályán egy akadályt ugrik át, két füle a levegőben.

Nehogy azt hidd, hogy csak nekünk, embereknek van szükségünk mozgásra. A négylábúaknak is nagyon fontos, hogy testük kiváló kondícióban maradjon hosszú ideig. Az edzett kutyus nem csupán testileg fogja kirobbanó formában érezni magát a rendszeres mozgástól, hanem a lelkére és a kedélyállapotára is ugyanolyan pozitív hatást gyakorolnak az elvégzett feladatok, mint ránk.

Milyen kutyasportok léteznek? Az agility során a póráz nélküli kutya és gazdája együtt megy végig egy akadálypályán. A kutyának az akadályok leküzdését úgy kell végrehajtania, hogy közben a gazdája instrukciókat adhat neki, de sem őt, sem az akadályokat meg nem érintheti. A pályákon lévő akadálytípusok lehetnek: palánk, alagút, gát, szlalom, asztal, karika, zsák, hinta. A verseny közben mérik az időt. Bármilyen hibáért, szabálytalanságért vagy a pálya elhagyásáért hibapontot osztanak a bírák. A dobogóra az a négylábú állhat, aki a legkevesebb hibapontot gyűjti be és a legrövidebb idő alatt teljesíti a feladatokat, azaz győzi le az akadályokat. Ez a sport nagyon nagy összhangot kíván meg kutyától és gazdájától, és nagyfokú összpontosításra is szükség van az esetleges sérülések elkerülése érdekében.

A flyball alapja, hogy az eb képes legyen csapatban játszani, hiszen ennél a sportnál két csapatban négy-négy kutyus versenyez egymással két, egymással párhuzamosan kiépített 15-16 méter hosszúságú akadálypályán. Mindkét csapatból kiengednek egy-egy négylábút, akiknek 4 akadály leküzdését követően meg kell szerezni a flyball gépből egy-egy labdát, majd az akadályokon keresztül vissza kell jutniuk a kiinduló pontra. A következő két kutya csak akkor kap engedélyt az indulásra, ha másik két társuk visszaérkezett a rajtvonalhoz. Az a csapat győz, amely a legrövidebb idő alatt és a legkevesebb hibaponttal hajtja végre a feladatokat.

A dogdancing, mint a neve is mutatja, kutyatáncot takar. A kutya és gazdája együtt egy táncprodukciót mutatnak be, amelyet a zsűri pontozással „jutalmaz”. Ez a verseny sokkal több egy egyszerűen bemutatott táncnál. Igaz, művészi szempontból is kap értékelést, de elsősorban a kutya képességeit hivatott bemutatni, vagyis, hogy az eb mennyire képes gazdája utasításait végrehajtani. A bírák a kutya készségein túl tehát azt is pontozzák, hogy mennyire változatos táncelemekkel dolgoznak együtt a partnerek. Ez a fajta sport nagy összhangot kíván meg kutya és gazdija között, de szükség van türelemre, kellő mértékű szabálykövetésre és nagyfokú koncentrációs képességre is.

Akármilyen kutyasportot is választasz szeretett kedvencednek, biztos lehetsz benne, hogy csak jót teszel vele kutyusodnak. Nemcsak az egészségét óvod a rendszeres mozgással, de olyan fantasztikus közös élményekben lehet együtt részetek, amelyet soha nem fogsz tudni elfelejteni. Mindemellett a kutyád nem fog elkényelmesedni, jó lesz a kedélyállapota és garantáltan élvezni fogja a törődésedet, az odafigyelésedet és szeretetedet, és ezek még jobban összekovácsolnak benneteket. Véleményem szerint négylábú kedvenceinknek nem pusztán az alapvető szükségleteit kell kielégítenünk, hanem ezen túlmenően azt is célul kell kitűznünk, hogy kutyalétüket minél boldogabbá varázsoljuk.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*