Világoskék pulóverben, fehér pólóban lévő hölgy tányérján egy nagyon mini adag hús kevés párolt zöldséggel.

Azt eddig is tudtuk, hogy súlyfeleslegünktől csak akkor tudunk megszabadulni, ha kevesebb kalóriát viszünk be a szervezetünkbe. Több kutatás is zajlott azzal kapcsolatban, hogy a súlytöbblet milyen folyamatokat indít el a szervezetünkben. Ha nem étkezünk egészségesen, vagyis nem tartunk mértéket az evésben, akkor előbb-utóbb kisebb-nagyobb betegségekkel is szembesülnünk kell. A tudósok korábbi kutatások során már megállapították, hogy a túlzott kalóriabevitel a szervezetben zajló öregedési folyamatokat is felgyorsítja, az élettartamot lerövidíti, különböző betegségeket generál, és az agyban működési zavarokat, pontosabban agyi leépülést okozhat. Viszont ha kevesebb kalóriát fogyasztunk, akkor a Sirtuin 1 nevezetű enzim aktivizálódik, és ez jelentős védelmet nyújt az agyi leépüléssel szemben.

Egészségünk megőrzéséhez azonban egyáltalán nem elegendő, ha csak kevesebb kalóriát fogyasztunk, az is lényeges, hogy egészségesen táplálkozzunk és rendszeresen eddzük a testünket is. A japánok például nagyon sok halat, zöldséget fogyasztanak, illetve csak kevés cukrot és gabonafélét esznek. A táplálkozás során arra is ügyelnek, hogy ne egyék degeszre magukat. A japán lakosok élettartama a táplálkozásuknak köszönhetően meghosszabbodik.

Az Egyesült Államokban, a Wisconsin–Madison Egyetemen is végeztek kutatásokat azzal kapcsolatban, hogy van-e összefüggés a csökkent kalóriabevitel és az élettartam, illetve a betegségek kialakulása között. A kísérletet rhesus majmokkal végezték. Amikor az állatok elértek egy bizonyos életkort, akkor két csoportra osztották őket. Az egyik csoportba tartozó majmok kalóriabevitelét harminc százalékkal csökkentették, míg a kontrollcsoportba tartozó majmoknál semmilyen drasztikus változást nem vezettek be, annyit ehettek, amennyi csak beléjük fért. Viszont az ebbe a csoportba kerülő majmoknál a betegségek (például ilyen volt a diabétesz) kialakulásának és a halálozásnak a kockázata háromszor olyan magas volt, mint a diétán lévő társaiknál.

Tehát, ha fogyni szeretnél, akkor a legjobb, ha ügyelsz arra, hogy mennyi kalóriát fogyasztasz, és mellette ne hanyagold el a rendszeres edzéseket sem. A fogyókúrád csak akkor leszel sikeres, ha több kalóriát égetsz el, mint amennyit megeszel. És ezzel még az öregedési folyamatokat is jelentősen lecsökkentheted. Ma már vannak olyan honlapok, amelyek segítséget nyújtanak neked a napi bevitt kalóriák számolgatásában. A kalóriaszámolgatás módszerét azonban te is könnyedén elsajátíthatod, nem egy bonyolult dolog.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*