Testépítő férfi különböző színű táplálékkiegészítőket önt a tenyerébe egy flakonból.

A testmozgás egyik legfőbb célja az erő fejlesztése és az izmok növekedése. A maximális izomgyarapodáshoz három fő dolgot kell megtenni: több kalóriát kell fogyasztani, mint amennyit elégetsz, több fehérjét kell enni, mint amennyit lebont a szervezeted, és egy olyan edzésprogramot kell összeállítani, ami az izmaidnak kihívást jelent.

Bár mindezek a kritériumok táplálékkiegészítők nélkül is megvalósíthatók, azonban bizonyos kiegészítők segíthetnek, hogy hamarabb elérd a céljaidat.

A kreatin egy olyan molekula, amely energiát biztosít az izmok és más szövetek számára. Ez befolyásolja az izomsejteket és a testmozgást, elősegítve az izomnövekedést. A kreatin növelheti az izomsejtek víztartalmát, illetve a kreatin csökkentheti az izomban lévő fehérjék lebomlását.

Az elégséges fehérje bevitele nagyon fontos az izomnövekedéshez. Számos különböző fehérjekiegészítés áll rendelkezésre, de vannak természetes fehérjék is, mint a tojás, a csirke vagy a marhahús.

A kutatások azt mutatják, hogy a természetes fehérjék mellett bevitt táplálékkiegészítők nagyobb izomnövekedést okoznak az embereknél, pontosabban azoknál, akik rendszeresen edzenek.

A béta-alanin olyan aminosav, amely csökkenti a fáradtságot azoknál, akik sokat sportolnak. Emellett ha helyes edzésprogramot követsz, akkor az izomnövekedésben is a segítségedre lehet.

Az elágazó láncú aminosavak (BCAA) három egyedi aminosavból állnak: valinból, izoleucinból és leucinból. Ezek a legtöbb fehérjeforrásban megtalálhatók, különösen az állati eredetűekben, mint például a húsban, a baromfiban, a tojásban, a tejtermékekben vagy éppen a halban. Ezek az elágazó láncú aminosavak rendkívül fontosak az izomnövekedés szempontjából, mivel nemcsak az izomgyarapodást segítik elő, de az izomveszteséget is megakadályozhatják.

Számos egyéb kiegészítésről is azt állítják, hogy növelik az izomtömeget. Az egyik ilyen a konjugált linolsav, amely az omega-6 zsírsavak egyik csoportjára vonatkozik és számos pozitív hatást gyakorol a testre.

A másik kettő a glutamin és a karnitin. A karnitin leginkább az idősek izomtömegére van pozitív hatással, legalábbis hozzáértők állítása szerint.

A kiegészítők számos típusáról írják azt, hogy növelik az izomtömeget, de csak kevés bizonyíték van arra vonatkozólag, hogy tényleg hatékonyak az egészséges, aktív személyek számára.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*