A 2014-es Beijing Maraton egyik pillanatképe, az egyik versenyző a szmog miatt gázálarcban fut.

A rendszeresen sportolók, legfőképpen a futók és a kerékpározók már alig várják, hogy egy kicsit enyhüljön az időjárás és a szabadban sportolhassanak. De mi van akkor, ha a levegő túlságosan szennyezett? A sportolók ilyenkor meglehetősen nagy veszélynek vannak kitéve, hiszen rengeteg káros anyag ül meg a levegőben, amelyek nem csupán a tüdőre nézve jelentenek veszélyt.

A szmog sok veszélyt rejt magában. Szmog akkor alakul ki, ha a légszennyezettség nagyon erős. Ezek közül nagyon ártalmas lehet például a szállópor, az ózon, a króm vagy a nitrogén-dioxid. A szállópor mérete nagyban meghatározza, hogy mennyi jut el ezekből az emberi tüdőbe. A kisebbek ellen úgy tudnak a sportolók védekezni, ha nem a szájukon, hanem az orrukon keresztül lélegeznek. A szállópor amikor bekerül az ember tüdejébe, továbbjut a véráramba, ahol véralvadást idézhet elő. Ez viszont nagyon komoly szív- és érrendszeri megbetegedéseket okozhat. Természetesen nem feltétlenül alakulnak ki ennyire súlyos betegségek, de azért ezek is előfordulhatnak. A szmog emellett allergiás tüneteket is okozhat, vagyis tüsszögést, orrfolyást, orr- és szemviszketést. Ha valaki rendszeresen a szabadban edz szmogos időben, számíthat rá, hogy a nyálkahártyája folyamatos irritációnak lesz kitéve, majd sérülések keletkeznek rajta, így gyakrabban kaphat el különféle fertőzéseket.

A levegőben ezen kívül a különféle pollenek is megtalálhatók, amelyek szintén károsak lehetnek az emberi egészségre, főként ha valaki még allergiás is rá.

A levegőben olyan káros anyagok is megtalálhatók, amelyek az olaj, a benzin vagy a szén égésekor keletkeznek. Hosszú távon ezek belélegzése is komoly egészségkárosodást okozhat.

A levegőben szálló káros anyagok gyulladást is okozhatnak az emberi szervezetben, amelyek szintén megnövelik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának a kockázatát.

Mit lehet tenni tehát levegőszennyezettség esetén? Bármennyire is nehéz megállni, a legjobb, ha ilyenkor nem a szabadban, hanem edzőteremben edzel.

Ha valaki mégsem tud lemondani a kocogásról, akkor semmiképpen sem a legnagyobb csúcsforgalomban fusson, hanem késő este vagy hajnalban. A legjobb, ha a sportoló beszerez egy maszkot, és futás közben azt viseli. Érdemes a forgalmas, belvárosi utakat elkerülni, és az olyan eldugott mellékutakon futni vagy kerékpározni, ahol csak kevés autó fordul meg.

Azok igazán szerencsések, akik erdő mellett, magasabban fekvő területeken vagy kevésbé forgalmas területeken élnek. Ezeken a helyeken ugyanis kevésbé vannak kitéve a légszennyezettségnek, és még a szabadtéri sportolásról sem kell lemondaniuk.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*