Egy női futó a havas erdőben.

Természetesen télen is lehet futni, hiszen nem vagyunk mi medvék, hogy téli álmot aludjunk. Pedig sokan gondolják azt, hogy egy év három évszakból áll, így a téli hónapokban ezek az emberek elengedik magukat, egyre több súlyfeleslegre tesznek szert, aztán csodálkoznak, hogy egész évben keményen kell edzeniük, illetve gyakran kell az edzőtermet látogatniuk, hogy megszabaduljanak a télen felszedett zsírpárnáktól. Futni is lehet télen, csak néhány dologra oda kell figyelni és akkor nem érhetnek kellemetlen meglepetések.

A bemelegítés minden testedzés előtt nagyon lényeges, télen egy kicsit szánj erre több időt, hiszen ebben az évszakban még jobban berozsdásodunk. Csak olyan távot teljesíts, amely nem fáraszt ki eléggé. Ugyanis a testünk a nagy hidegben nagyon hamar lehűl, még akkor is, ha mozgunk. Vagyis ha túl hosszú távot teszel meg és nem lesz elegendő erőd és energiád a visszaútra, akkor tényleg fázni fogsz. Ha meg is pihensz futás közben, csak rövid szüneteket iktass be, mert a hosszabb pihenők alatt nagyon lehűlhet a szervezeted.

Ha jeges terepet választottál a futásra, légy nagyon óvatos, nehogy balesetet szenvedj, hiszen míg megérkezik a segítség, addig is lehűlhetsz. Mivel télen felöltözve is izzadunk, ezért fontos, hogy pótold szervezeted folyadékigényét. Mivel ahhoz, hogy a testünket melegen tartsunk, szüksége van energiára, így mindenképpen egyél valamit, egy banánt vagy egy müzli szeletet futás előtt.

Télen érdemes alaposan felöltöznöd. De legalábbis legyen a fejeden egy jó kis kötött sapka, hiszen a füleid bánják, ha nem vagy elég óvatos. A kesztyű és még a sál is jól jöhet a hidegebb napokon.

Mivel télen elég sokszor előfordul, hogy havazik, vagy latyakos területeken kell átgázolnod, így jól jöhet egy pár vízálló zokni. Ha a cipőd és a zoknid rendszeresen átázik, ez is megnöveli a megfázás kockázatát. Gondolom, nem ez a célod a futással, hanem az, hogy minél egészségesebb és fittebb légy.

Léteznek már úgynevezett „termoöltözetek”, amelyeket kimondottan futóknak találtak és fejlesztettek ki. Ha fontos az egészséged, akkor vegyél egy garnitúra futóruhát, meglátod, nem fogod megbánni!

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*