Lenmag kis fém tálban – makrofotó.

Ez az aprócska kis mag meglehetősen gazdag rostokban, esszenciális omega-3 zsírsavakban és lignánokban. Férfiak és nők esetében is csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát és bizonyos típusú daganatos megbetegedéseket is. A lenmag különösen a férfiak egészségét óvja. Éppen ezért testépítőknek is ajánlatos rendszeresen fogyasztani.

A magas koleszterinszint megnöveli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. A lenmagban fitoösztrogének találhatók, amelyek csökkentik az összkoleszterin és az LDL-koleszterin szintjét.

A szervezetben kialakuló krónikus gyulladás szívrohamhoz és stroke kialakulásához vezethet. A férfiaknál 1,5-szer nagyobb a szívbetegségek miatti halálozási arány, mint nők esetében. A lenmag alfa-linolénsavban és omega-3 zsírsavban gazdag. Az alfa-linolénsav (ALA) csökkenti a gyulladást, így minimalizálja a krónikus betegségek kialakulásának esélyét.

A lenmag a vastagbél működésére is pozitív hatást gyakorol. A lenmag tele van rostokkal, amely a székrekedés kellemetlen problémáját tudja eredményesen megoldani. Kutatások igazolják, hogy a lenmag rendszeres fogyasztása a vastagbélrák kockázatát is csökkenti, amely kétszer nagyobb valószínűséggel vezet halálhoz férfiaknál, mint nőknél.

A lenmag a prosztatarák kialakulásának esélyét is lecsökkenti. Számos hozzáértő szerint a fitoösztrogének hasonlítanak a saját ösztrogénjeinkhez, így az étrendben való alkalmazásuk befolyásolhatja, csökkentheti a prosztatarák kialakulásának kockázatát. Ázsiában sok olyan táplálékot fogyasztanak az emberek, amelyek fitoösztrogénekben gazdagok, és ebben a térségben ez a betegség is jóval kevesebbszer üti fel a fejét. A lenmag a már létrejött prosztatadaganat agresszivitásának csökkentésében is szerepet játszhat.

A lenmag a vérnyomás csökkentésében is a segítségedre lehet, amely sok más egyéb mellett erekciós zavart is okozhat. Ha a vérnyomást sikerül stabilizálni, akkor a merevedési zavar is megszűnik, ami sok férfi egyik rémálma lehet.

A rendszeresen fogyasztott lenmag javítani képes az ember általános egészségi állapotát. A lenmag és a lenmagolaj erősíti az immunrendszert, a benne lévő antioxidánsoknak köszönhetően és így sok fertőzést és betegséget sikerülhet leküzdeni.

A lenmag bizonyítottan csökkenti az emésztési zavarokat, enyhíti és meg is szüntetheti a gyomorsavval összefüggő egészségügyi gondokat és a gyomorpanaszokat, illetve az émelygést is.

Azonban ha bármilyen egészségügyi probléma gyötör, jobban teszed, ha először alaposan kivizsgáltatod magad, hogy megbizonyosodj arról, nem szenvedsz semmilyen komoly betegségben. A lenmag és a lenmagolaj fogyasztását pedig beszéld meg a kezelőorvosoddal, hiszen ez sem csodaszer, de segíthet egyes betegségek kialakulásának megelőzésében.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*