Egészséges szív ábrázolása, háttérben egy EKG-grafikon.

Amennyiben nincs elegendő magnézium a szervezetünkben, számos problémával és betegséggel vagyunk kénytelenek szembenézni. Magnéziumra szükségünk van a C-vitamin hasznosulásához és a normális kálium-, kalcium-, nátrium- és foszforegyensúly megtartásához. Ahhoz, hogy hatását maximálisan kifejtse, szüksége van a kalcium, a foszfor és az A-vitamin jelenlétére, illetve ezek segítik is egymás felszívódását. A magnézium körülbelül 300 enzim működését segíti elő, de számos anyagcsere-folyamatban is aktívan részt vesz.

A magnézium aktív fizikai munka és stressz következtében hamar kiürül a szervezetből, így azt sok esetben pótolni szükséges. A magnéziumhiány ízületi gyulladást generálhat, és nem biztos, hogy elkerül bennünket a rettegett kór, vagyis az Alzheimer. Ha a szervezetünk magnéziumhiányban szenved, akkor gondok lehetnek az idegrendszerünkkel, az izmaink nem fognak megfelelően működni és anyagcseregondjaink is lehetnek.

A magnézium részt vesz szervezetünk energiatermelésében, de az izmok összehúzódását is megkönnyíti. Az idegrendszerre is pozitív hatást gyakorol, hiszen hatására jelentősen mérséklődik a stressz okozta feszültség, szorongás vagy depresszió. Mindemellett javítja a szellemi teljesítőképességet is.

Amennyiben a szervezetünk magnéziumból nem szenved hiányt, a szívünk és a keringésünk is megfelelően lesz képes működni. A magnézium segítséget nyújt az elasztin felépítésében. Ez az anyag teszi rugalmassá az érfalakat, amely az egészséges keringést teszi lehetővé. Ez az ásványi anyag segít szabályozni a koleszterinszintet, csökkenti a magas vérnyomást és a szívinfarktus kialakulásának kockázatát. A magnézium nem csupán a szívet képes megerősíteni, hanem az artériákat is. Hozzájárul a törékeny és sérült érfalak gyógyulásához, és rendszeres használatával, pótlásával megakadályozható a szervezetben a különféle görcsök kialakulása. Amikor a lábunkban görcsöl egy-egy izom, akkor nagyon jó gyógyír lehet rá a magnézium, azonban ez az ásványi anyag nem csupán a láb görcseit, hanem az érfal izomzatában létrejövő görcsöket is képes oldani, megszüntetni.

A magnézium természetes forrásai többek között a dió, a mogyoró, a mandula, a kakaó, a zöld leveles zöldségek, például a spenót, a búzakorpa, a búzacsíra, a gabonák, a hüvelyesek, a tengeri hínár. Testépítőknek fokozottan ügyelni szükséges a magnéziumbevitelre, illetve -pótlásra, mivel a fehérjék nagy mennyiséget képesek elvonni belőle. Sportolóknak is többet szükséges ebből az ásványi anyagból fogyasztaniuk, mint másoknak.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*