Egy férfi csupasz lábbal áll a mérlegen, súlyát nézi.

Téves, ha azt gondolod, hogy csakis a nőket érintheti a táplálkozási zavar. Igaz, hogy a férfiaknak jóval kevesebb százalékát sújtja ez a probléma, mint a nőket, mégis sokkal súlyosabb problémaként jelenik ez meg az erősebb nemnél, mert sokkal jobban tudják a betegséget leplezni, és nem is nagyon mernek, akarnak segítséget sem kérni, sem beszélni a problémájukról. A halálozási arányok is nagyon jól mutatják, hogy a súlyosabb, komolyabb betegségek nagyobb arányban érintik a férfiakat, mert közülük még sokan mindig nem mennek el orvoshoz, már csak akkor, ha nagyon nagy a baj és nem lehet már segíteni.

A férfiak jóval izmosabbak, így nem is annyira feltűnő, ha például anorexiások lesznek. A nőknél sokkal szembetűnőbb a változás, hiszen ők inkább zsírt veszítenek és ez sokkal látványosabb, mint az izomtömeg vesztése. Viszont ez utóbbi sokkal kockázatosabb is.

Azok a férfiak, akik étkezési zavarral küszködnek, gyakran és sokat edzenek. Ezzel próbálnak kompenzálni. Betegségük kezdeti fázisában még jól is néznek ki, ezért van az, hogy sokszor már csak későn érkezik a segítség, hiszen ki gondolná egy sportos pasiról, hogy anorexiás vagy bulimiás?

A bulimia, vagyis a falási kényszer pedig azért sem szembetűnő, mert a férfiak nagy része szeret és tud is enni, és nem is kicsi adagokat szednek a tányérjukra. Azért egy nőnél sokkal szembetűnőbb, ha a korábbiakhoz képest jóval nagyobb mennyiségű ételt szed a tányérjára, és kiéhezetten behabzsolja azt. A falási kényszer utáni önhánytatást pedig senki sem fogja észrevenni egyik nemnél sem. Márpedig ennek a betegségnek pontosan ez a lényege.

Milyen tényezők generálhatják férfiaknál ezt az alattomos betegséget? Nyilván nagy szerepe van ebben a médiának is. Én ugyanis még egyetlen reklámban sem láttam testes, pocakos férfit, aki autót vagy sört reklámozott volna. A média lépten-nyomon azt sugallja, hogy a nők számára csakis akkor leszel vonzó, ha jóképű, magas, vékony és izmos vagy. Az okok a gyermekkorban is kereshetők. Ha valaki gyermekként duci volt és emiatt sok atrocitásnak volt kitéve, ez okozhat felnőtt- vagy kamaszkorban egy változásra, változtatásra ösztönző érzést, ami helytelen táplálkozási szokásba is átcsaphat. Az is előfordulhat, hogy a szülők már gyermekként is hajtották a saját gyermeküket, és azt sulykolták belé, hogy csak akkor lehet sikeres, ha tökéletesen néz ki. Akinek a lelkébe ez kisgyermekként beivódott, az nem nagyon tud felnőttként sem önfeledten megenni egy szelet csokitortát, még akkor sem, ha aztán tudja, hogy lemozogja azt.

Ki mondta, hogy a férfiakat nem érheti szerelmi csalódás? Persze kívülről lehet, hogy macsónak és kőkemény szívűnek tűnnek, de vannak férfiak, akiket lelkileg is nagyon meg tud viselni egy negatív életesemény, lehet ez egy szerelmi bánat, egy válás, egy haláleset, egy munkahelyelvesztés. És ezek is mind-mind okai lehetnek a manorexiának.

Szakemberek állítása szerint mind a nők, mind a férfiak esetében a táplálkozási zavar az illető önértékelési és testképzavarából fakad. A legfontosabb, hogy a barátok, családtagok észrevegyék a jeleket és segítséget nyújtsanak a bajba jutott szerettüknek. Nyilván csak akkor lesz képes a team – orvos, pszichológus, táplálkozási tanácsadó – segítséget nyújtani, ha az érintett beteg személy önmaga előtt is beismeri, hogy baj van, segítségre, támogatásra van szüksége.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*