Egy nyári délután sétál szalmakaplban egy fiatal hölgy a széles erdei úton.

Néha nagyon nehéz magunkat rávenni az edzésre, pedig nagyon jót tesz az egészségnek a testmozgás. Amennyiben végképp nincs kedvünk mozogni, csak húzzunk cipőt és legalább gyalogoljunk 15 percet minden egyes nap, mert már ennyi mozgásnak is vannak pozitív hatásai.

1. Boldogsággal ajándékoz meg

Már napi 15 perces gyaloglás is boldogabbá tehet bennünket. A gyaloglás is éppúgy csökkenti a depressziós tüneteket, mint más sport. Már 15 percnyi gyaloglás is jelentősen fokozza a hangulatot.

2. Fejleszti a kreativitást

Amennyiben elakadunk a munkánkban, úgy egy rövid gyaloglás is a segítségünkre lehet. Csak menjünk ki sétálni, gyalogolni, és sokkal jobban fogunk gondolkodni. A gondolkodási képesség javulása pedig fejleszti a kreativitást.

3. Csökkenti a betegség kialakulásának kockázatát

A metabolikus szindróma nagyon veszélyes. Akkor beszélünk metabolikus szindrómáról, amikor a vérnyomás megemelkedik, vagyis tartósan magas értékes mutat, megemelkedik a koleszterinszint és a hasi körtérfogat is megnő. Ez általában a mozgásszegény életmódot folytató személyek esetében fordul elő gyakran. Amennyiben valakinél fennáll a metabolikus szindróma veszélye, úgy kialakulhatnak nála krónikus betegségek, mint szívbetegség vagy cukorbetegség. Sajnos ezek a betegségek korai halálhoz is vezethetnek.

4. Meghosszabbítja az életet

A rendszeres testmozgás, így már napi kevés mozgás is meghosszabbíthatja az életet. Akár 5-6 évvel is tovább élhetünk, amennyiben rendszeres mozgunk. Azok, akik rendszeresen sportolnak, nagy eséllyel sokkal boldogabbak is, és a boldogabb emberek általában több céllal is rendelkeznek, és sokkal optimistábban tekintenek a jövőbe, mint azok, akik az inaktív életet részesítik előnyben.

5. A rendszeres séta és mozgás fiatalít

A tudományos kutatások azt mutatják, hogy a rendszeres séta nagyon pozitívan hat a kinézetünkre, hiszen azok az emberek sokkal fiatalosabbak, akik odafigyelnek az egészségükre, azaz egészségesen táplálkoznak és mellette még mozognak is. Ennek az az oka, hogy a DNS telomerjei nem rövidülnek meg, márpedig az öregedési folyamatok beindulását a telomerek rövidülése is okozhatja.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*