Kismama fitneszlabdával gyakorlatokat végez csoportos edzésen.

Nem kell lemondanod a sportról, az edzésekről azért, mert áldott állapotban vagy. Már lejártak azok az idők, amikor egy kismamának kilenc hónapig nem volt szabad semmit sem csinálnia. A modern társadalom teljes mértékben elfogadja, hogy a normális terhesség alatt végzett gyakorlatok mind az anya, mind a baba számára nagyon előnyös lehet. Azonban jó, ha tudod, hogy a terhesség alatt a tested egy hatalmas változáson megy keresztül és azért sok mindent kicsit másképpen kell végezned, mint ahogyan azt a terhességed előtt csináltad.

Az izmaid ebben az állapotban kicsit meglazulnak, hogy a testedet előkészítse az úgynevezett alakváltozásra. Ezért az ízületeid sem lesznek olyan stabilak, emiatt – ha nem vagy elég óvatos – gyakrabban szenvedhetsz ízületi sérülésket.

Az első trimeszterben nagyon lecsökkenhet az energiád, hiszen ebben a fázisban gyakran érezheted magad kimerültnek és fáradtnak. Ilyenkor intenzívebben éled meg az érzelmeket és reggelente rosszullétek is gyötörhetnek. Habár a testmozgás valóban energizál és még az émelygést is csökkenheti, azonban ha nem érzel késztetést a mozgásra, mert inkább pihennél, akkor tedd azt, amire valóban vágysz. A legtöbben ugyanolyan testedzést folytathatnak, mint a terhesség előtt, de a személyi edzőt mindenképpen be kell avatni a nagy titokba, hogy kellőképpen oda tudjon rád és az edzéstervedre figyelni, és ne követeljen tőled nagyon megerőltető feladatokat.

Sok nő a második trimeszter időszakában szinte kivirul, és ekkor kezdik el igazán élvezni a babavárást. Ebben a szakaszban megszűnik az émelygés és szinte mindenki erőtől és energiától duzzad. A pocakjuk is elkezd nőni, ezért minden olyan gyakorlatot fel kell függeszteni, amely a has esetleges sérülésével járna együtt. Sok szülész és nőgyógyász nem javasolja a futást ebben a trimeszterben, helyette valamilyen más kíméletesebb sportot, például az az aqua joggingot ajánlják.

Az utolsó trimeszter már csak a csendes babavárás időszaka legyen. Ebben a pár hónapban már ne végezz semmilyen megerőltető sportot. Végezz helyette kismamatornát, de a legjobb, ha ebben is kikéred az orvosod tanácsát.

Milyen figyelmeztető jelekre koncentrálj? Milyen tüneteket ne vegyél félvállról? A hüvelyi vérzést, a szédülést, a fejfájást, bármilyen testrészed fájdalmát, az izomgyengeséget, a magzatvízszivárgást vagy a csökkent magzati mozgást. Ezek és még sok más tünet figyelmeztethet arra, hogy valami nincs rendben a terhességeddel. Éppen ezért mindig kérd ki orvosod tanácsát, hogy milyen testedzést javasol, hiszen ilyenkor nemcsak magát a várandósságot, hanem a te egészségi állapotodat is figyelembe kell venni.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*