Chaturanga jógapózban fekvőtámaszozik egy hölgy az óceán partján.

Manapság nagy divat a mellplasztika, azonban sok nő idegenkedik egy ilyen drasztikus beavatkozástól, inkább az edzés hatékonyságában bíznak és arra esküsznek, hogy ezek a gyakorlatok feszesítik a melleket, amely így a nő egyik ékeként akár egy-két számmal is megnövekedhet. Persze csak akkor, ha kitartóan edzenek és jól végzik el ezeket a gyakorlatokat. Ezek a gyakorlatok az egész felsőtestet megdolgoztatják, így nem csak kizárólag a mellek feszesítését idézik elő.

Az első gyakorlat a középső hátizmokat és a széles hátizmot dolgoztatja meg alaposan. Az emberek többségének a hát felső és középső része meglehetősen gyenge, amely rossz testtartást eredményez és ez akár még vállsérülést is okozhat. Állj csípőszélességű terpeszbe, vegyél a jobb kezedbe egy egykilós vagy kétkilós súlyzót, és tartsd azt a kezedben a tested jobb oldalán. A másik kezeddel támaszkodj meg lazán a bal combodon. A testeddel egy kicsit dőlj előre, majd a kinyújtott jobb karodat hajlítsd be és húzd hátrafelé, egyenesítsd ki a karodat és engedd azt előre. Csinálj meg ebből a gyakorlatból tízet, majd következhet a másik kar.

A következő gyakorlat egy jógapozitúra, a chaturanga (csaturanga) lesz, amely tested valamennyi izmát alaposan megdolgoztatja. Helyezkedj el fekvőtámasz pozícióba, a kezeid vállszélességnyi távolságban legyenek egymástól. Támaszkodj meg a két térdeden, a két lábszáradat pedig lendítsd a magasba. Majd hajlítsd be a könyöködet és következhet a fekvőtámasz, de arra ügyelj, hogy a nyakad maradjon összhangban a gerinceddel. Csinálj meg ebből a gyakorlatból is legalább 10 ismétlést.

A lapockák megdolgoztatásához állj egyenesen, lábaid legyenek kisterpeszben. A két karodat enyhén behajlítva emeld fel, majd mintha tárogató géppel dolgoznál, közelítsd a két karod egymáshoz. Tartsd meg azokat 5 másodpercig, majd lendítsd vissza a két karod az eredeti pozitúrába.

Most egy kis plankgyakorlat következik. Vedd fel az alap plankállást, vagyis támaszkodj meg a két alkarodon, majd az egyik karodat emeld fel és próbáld az egész testeddel követni a kinyújtott, a plafon irányába mutató karodat. Ezután óvatosan ereszkedj vissza. Végezz el ebből tíz ismétlést, majd következhet a másik karod is.

Állj csípőszélességű terpeszbe, a két kezedbe pedig vegyél egy gumiszalagot. Nyújtsd ki előre a két kezed és feszítsd meg a vállaidat, majd emeld a karjaidat a magasba, de most lazítsd el a vállad, és engedd vissza a két karod. Végezz el ebből a gyakorlatból legalább húszat.

A következő gyakorlat a karokat és a vállakat erősíti meg. Állj kisebb terpeszbe, a két karod félkörívben legyen behajlítva, a két tenyered pedig felfelé nézzen. Majd lazán fordítsd meg a két karod szintén ebben ez enyhén behajlított pozitúrában, hogy a tenyereid a padló irányába nézzenek. Közben a vállaid csak lazán mozogjanak, ne feszíts rájuk. Csinálj meg ebből a gyakorlatból harmincat.

Az úszógyakorlatokhoz hasalj le a padlóra. Ez nemcsak zsírt éget, de még a gerincet is megerősíti. Kezdj el úszógyakorlatot végezni, de ehhez a gyakorlathoz az ellentétes végtagjaid használd. Vagyis egyszerre emeld meg a jobb karod és a bal lábad, majd tedd le azokat a padlóra, de közben már a másik két végtagod emelkedjen fel a padlóról. Csináld ezt a gyakorlatot folyamatosan legalább hatvan másodpercig.

A következő gyakorlathoz állj nagyterpeszbe, a jobb karodat nyújtsd ki és csúsztasd le a jobb lábadon addig, ameddig csak tudod. Majd nézz a plafon irányába és a kiegyenesített bal karoddal nyújtózkodj a mennyezet irányába. Ez a jógapóz a felsőtestet és a törzset erősíti meg.

Végül zárd a mai tornádat egy kis hátgyakorlattal. Állj kisterpeszbe, majd vedd fel az imádkozó pózt, de ne a tested előtt, hanem a hátadnál. A gerinced legyen egyenes, a vállaid maradjanak lazák és tartsd így meg magad legalább egy percig.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*