Fekvenyomást végez egy férfi az edzőteremben.

Biztos találkoztál már olyan testépítővel, aki állandóan a saját mellizmait szuggerálta. A testépítők méltán büszkék a mellkasukra, hiszen általában erre edzenek a legtöbbet, habár a profi(bb) testépítők gondosan odafigyelnek minden testrészükre. Jól is teszik, hiszen egy testépítéssel foglalkozó személynek akkor lehet csak igazán szép és arányos teste, ha minden testrészét alaposan megdolgoztatja. Főleg ha még versenyekre is jár, hiszen ott nem lehet csak egy-két testrészt közszemlére tenni. A versenyeken aztán mindent meg kell mutatni.

A mellizmok fejlesztésére az egyik legismertebb gyakorlat talán a fekvenyomás. Ez a gyakorlat olyan felsőtesttel képes megajándékozni bárkit, amilyenről mindig is álmodott. De csak akkor, ha rendszeresen és szabályosan végzi el a gyakorlatokat. Ha még teljesen kezdő vagy, akkor először mindenképpen csak kisebb súlyokkal próbálkozz a baleset elkerülése érdekében. Ha a fogás szélességét váltogatod, az egyáltalán nem baj, hiszen ezzel a mellkasod minden egyes szegletét alaposan átmozgatod és megedzed. Mit kell figyelembe venned fekvenyomáskor? Fontos, hogy tudd, hogy a mellkasodnak csak egy-egy részét, vagy az egész területét szeretnéd edzeni, mert ennek tükrében tudod meghatározni a fogásszélességet, de ügyelned kell arra is, hogy a rúdelhelyezés és a szög is megfelelő legyen. Fekvenyomás közben a vállaidat nyomd felfelé, viszont a derekad mindvégig érintse a padot, ne izegj-mozogj a gyakorlat elvégzése közben. A mellkasodat viszont felfelé nyomd, de a hátadat ne nagyon emelgesd, próbáld azt is leszorítani, amennyire csak tudod.

A fekvőtámasz is remekül fejleszti a mellkast. Az alapfekvőtámaszhoz vegyél fel egy vállszélességű fogást. Az ujjaid előre nézzenek, a hátaddal semmiképpen se homoríts, a fejed és a mellkasod legyen magasan. Ereszkedj le a padlóra, a mellkasodnak szinte már a padlót kell súrolnia, majd nyomd vissza magad a kezdeti pozícióba. Amikor az alapfekvőtámaszt már profi módon elsajátítottad, akkor próbálkozhatsz a fekvőtámasznak más válfajaival, például a háromutas fekvőtámasszal.

A tárogatás is egy kiváló módja a mellizmok tréningezésének. Ehhez semmi másra nincs szükséged, mindössze egy padra és két darab kézi súlyzóra. Feküdj le a padra, mindkét kezedbe vegyél fel egy-egy egykezes súlyzót. Mindkét karodat hajlítsd be, majd mindkét súlyzót engedd oldalra és emeld fel azokat. A ki- és belégzésre közben ügyelj, mert nagyon fontos szerepe van. A tárogatás ugyan edzi az izmokat, de ezzel a módszerrel tömeget nem nagyon tudsz növelni.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*