Kettlebell, kézi súlyzók, ásványvíz és zöldség, gyümölcs egymás mellett.

Az egészséges testsúly megőrzése szempontjából fontos, hogy egészségesen és kiegyensúlyozottan táplálkozzunk, viszont a testmozgást sem szabad elhanyagolni. De melyik a jobb? Ha csak az egészséges étrend szabályait tartjuk be, vagy ha rendszeresen mozgunk? Vagy mindkettőre szükség van? Mindkettő lényeges ahhoz, hogy sokáig egészségesek maradjunk?

Tanulmányok igazolják, hogy a fizikai aktivitás önmagában nem elegendő, hogy a súlytöbblettől megszabaduljunk. Egyes hozzáértők szerint az egészséges táplálkozással több súlyfeleslegtől szabadulhatunk meg, mint a fizikai aktivitással, még ha a sporttal zsírt és kalóriát is képesek vagyunk elégetni.

Az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy a testmozgással is veszíthetünk súlyt. Azonban számtalan kutatást végeztek ezzel kapcsolatban, és arra a megállapításra jutottak a tudósok, hogy a súlyvesztéshez rendszeres testmozgásra van szükség, és egyhuzamban legalább 30 percet vagy annál többet szükséges ahhoz mozogni, hogy veszítsünk a testsúlyunkból.

Étkezés során mindig ügyelni kell arra, hogy mennyi adagot szedünk a tányérunkra, mert hiába tartjuk be a napi 30 vagy annál több perces szabályt a testmozgás területén, ha nem figyelünk oda arra, hogy mennyit és milyen táplálékokat eszünk. Az is rossz megoldás, ha egész héten odafigyelsz az étkezésedre és a testmozgásra, viszont hétvégén a passzív pihenést részesíted előnyben és gyakran kötsz ki valamilyen gyorsétteremben.

Tehát a kutatások során az bizonyosodott be, hogy fogyni igazán csak a testmozgás és a megfelelő étrend kombinációjával lehetséges. A testsúlyodat még akkor is megtarthatod, ha néha némi szünetet, úgynevezett pihenést iktatsz be, de ezt nem szabad túl gyakran megtenned. Ha már elnyerted a megfelelő testsúlyodat, akkor is hetente legalább 150 perc testmozgásra van ahhoz szükséged, hogy megőrizd a nagy nehezen elért súlyt. Mindezt úgy, hogy továbbra sem hagysz fel az egészséges táplálkozással.

A testmozgás során endorfin hormonok szabadulnak fel a szervezetben, ami nemcsak pozitív életérzést biztosít, de még a teljesítmény növelésében is szerepet játszik. A megfelelő testsúly elérésével csökkentheted a krónikus betegségek kialakulásának esélyét, és még az immunrendszered is megerősítheted.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*