Vékony, szemüveges férfi egy zöld tábla előtt áll, ahová erős karokat rajzoltak mögé.

William Sheldon a huszadik század elején alapvetően három testalkattípust határozott meg, az ektomorf, a mezoform és az endomorf típust. Ezeket nem lehet élesen elkülöníteni egymástól, hiszen előfordulhat, hogy valakire nem csupán az egyik vagy a másik testalkattípus leírása jellemző, hanem rendelkezhet olyan testalkattal is, amely a három típus jellemzőiből tevődik össze. Azért is jó ismerni, hogy körülbelül mely típusba tartozunk, mert a testalkat meghatározása sokat segít abban, hogy determináljuk, milyen edzés lesz számunkra hatásos, vagy mely táplálkozási útvonalat kövessük. Ahhoz, hogy a diétád, illetve a választott edzésed vagy sportágad személyre szabott és eredményes legyen, körül kell írni, hogy milyen pontosan a testalkatod.

Az ektomorf típus meglehetősen vékony, hosszú végtagokkal, leginkább szálkás izomzattal rendelkezik. Anyagcseréje gyors, testzsírszázaléka alacsony, hízásra nem hajlamos. Az ebbe a típusba tartozó személyek hanyagolják az aerob edzéseket, mivel ezek nem segítik elő, hogy izmosabbá váljanak. Ha mégsem akarsz lemondani az aerob edzésről, akkor válaszd a szobakerékpárt vagy a futópadot. A súlyzós edzések nagy súlyokkal történjenek kis ismétlésszámmal. A test izmainak edzése ne egyszerre történjen. Ha ebbe a típusba tartozol, egyik edzésen csak egy-egy izomcsoportra koncentrálj.

A mezomorf típusba tartozó személyek atletikusak és széles vállakkal, keskeny csípővel rendelkeznek. Normális az anyagcseréjük és a testzsírszázalékuk is, könnyen izmosodnak. A hosszabb és intenzív testedzéseket nekik találták ki. Aki ebbe a típusba tartozik, legyen változatos az edzésterve, legyen benne súlyzózás, kardio- és aerob edzés is. Ez utóbbit ajánlott heti egy-két alkalommal végezni. Ne dolgoztasd meg egyszerre minden izomcsoportodat, és hagyj időt a regenerációra is.

Az endomorf típusúak nem a legszerencsésebbek, már ami a testalkatukat illeti. Lassú az anyagcseréjük, így hajlamosak a hízásra és a testzsírszázalékuk is magas. Ezek az emberek gyakran küzdenek túlsúllyal és leginkább a nagy pocak jellemzi őket, márpedig a hasi zsírpárnák okozzák a legtöbb egészségügyi problémát. Ha ebbe a csoportba tartozol, akkor heti egyszer ajánlható valamilyen aerob edzés. Például futás vagy kerékpározás, de ezek minimum egy óráig tartó edzések legyenek. A súlyzós gyakorlatokat érdemes nagy ismétlésszámmal és kis súlyokkal végezni. Heti három-négy alkalommal javasolt a kardioedzés. Az edzések alatt több izomcsoportra is fókuszálhatsz.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*