Brokkoli és brokkolicsíra, mindkettő teli szulforafánnal.

Szulforafánt elsősorban a keresztesvirágú vagy zöld leveles zöldségek tartalmaznak. A brokkoli igen gazdag ebben a szulforafán nevű vegyületben.

A szulforafán mint antioxidáns

Az antioxidánsok szerepe kiemelkedő, hiszen hatékonyan küzdenek az öregedési folyamatok ellen, védelmet nyújtanak a sejtkárosodással és az oxidatív stresszel szemben. Oxidatív stresszt sok minden okozhat. Az oxidatív stressz rombolja a szervezetünket, amennyiben túl sok stressznek vagyunk kitéve, ha szennyezett a levegő, ha dohányzunk, ha nem táplálkozunk megfelelően és ha sok méreganyag halmozódik fel a szervezetünkben.

A szulforafán antioxidáns hatással rendelkezik, emellett gyulladást is csökkent, jó hatással van az agy működésére és segíti a szervezetet a méregtelenítésben.

Milyen hatásai vannak még a szulforafánnak?

Segít az energiatermelésben

A szulforafán elősegíti, hogy hatékonyabban tudjuk kezelni a stresszt, így az energiánk is jóval több lesz, mint korábban, hiszen a stressz jelentős energiát von el a szervezetünkből.

Segít a méregtelenítésben

A szulforafán egyik csodás hatása, hogy elősegíti a szervezet méregtelenítését. Megszabadítja a szervezetet a toxinoktól és az olyan káros anyagoktól, amelyek felelőssé tehetők a rákos betegségek kialakulásáért.

Még a fogyást is megtámogatja

Azok, akik fogyni szeretnének, jól teszik, ha rendszeresen fogyasztanak brokkolit, mivel a szulforafán nevű vegyület elősegíti a zsírégetést, ami nagyon hasznos azok számára, akik le szeretnének adni pár kilót.

A daganatos sejtek ellen is hat

Az utóbbi időben a kutatók figyelmét a szulforafán azon csodás tulajdonsága keltette fel, hogy ez a vegyület segíthet a rákos sejtek elpusztításában. Mindamellett, hogy hatékonyan lép fel a daganatos sejtekkel szemben, megerősíti az egészséges sejteket és a daganatok növekedését is eredményesen akadályozza meg.

Mi tartalmaz még szulforafánt?

A brokkoli tehát sokat tartalmaz ebből a vegyületből, de érdemes brokkolicsírát is fogyasztani, hiszen ez is bővelkedik szulforafában. A szulforafán gazdag forrása még a karfiol, a káposzta és a kelbimbó is. Ezeket a zöldségeket nem lehet nyersen fogyasztani, érdemes azokat gőzölni, párolni. Mindig arra törekedjünk, hogy csak roppanósan puhára pároljuk, mert ha túlfőzzük azokat, akkor csak kevés tápanyag marad bennük.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*