Szentjánoskenyérfa terméséből, karobból előállított karobpor, a kakaó egészséges alternatívája, mellette a belőle készült mogyorós édesség.

A szentjánoskenyér a jánoskenyérfák családjába tartozik. A karobport a szentjánoskenyér terméséből állítják elő. Őshazája Kis-Ázsia. Érdekesség, hogy egyetlen fa akár száz esztendeig is megörvendezteti az embereket ezzel a csodálatos terméssel. A szentjánoskenyérfa akár húsz méter magasra is megnőhet, virágait ősszel bontogatja, de termést csak tavasszal hoz. A magokban cellulóz, pektin, cukor és cseranyagok találhatók.

A karob nagyon egészséges, a kakaóport és a csokoládét helyettesíthetjük vele. De mitől olyan egészséges? Először is antioxidáns hatásokkal rendelkezik, és rendkívül gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és élelmi rostokban. Íze hasonlít a csokoládéra, de az egészségre nem gyakorol semmiféle káros hatást, sőt mindemellett még glutén- és laktózmentes is.

A kakaó theobromint tartalmaz, amely – hasonlatosan a koffeinhez – serkentőleg hat az emberi szervezetre. A karobporban nincs jelen ez az alkaloid, így este is bátran fogyaszthatunk belőle, nem kell attól tartani, hogy nem fogunk tudni elaludni a fogyasztását követően. Ráadásul még allergiásak vagy asztmásak sem leszünk, mert köztudott, hogy a theobromin sajnos ilyen betegségeket is képes kiváltani.

Koleszterint sem tartalmaz, csekély a nátriumtartalma, így bátran fogyaszthatják kismamák, idősek vagy azok a személyek, akik csontritkulásban szenvednek, vagy akik szív- és érrendszeri problémákkal küszködnek. Azok is bátran próbálják ki és fogyasszák rendszeresen, akik liszt- vagy tejcukorérzékenyek, vagy valami miatt nem ihattak eddig kakaót.

Egyes feltételezések szerint a karobpor gyógyító hatásokkal is rendelkezik, vagyis védelmet élvezhetünk általa a rekedtség és a köhögés ellen. Sőt, ha olyan ételt ettünk, amely felgyorsítja a bélmozgásunkat, akkor a karob ebben is védelmet nyújt számunkra, mert ezt a hatást képes kiküszöbölni.

A kakaónál valamivel kisebb az energia- és a zsírtartalma, de szénhidrát több van benne, így bármilyen ételt, édességet, süteményt vagy desszertet is készítünk belőle, arra ügyelni kell, kevésbé van szükség ezeknek az ételeknek az édesítésére.

Milyen ételeket készíthetünk karobporral? Minden olyan ételhez adagolhatunk belőle, amelyet korábban kakaóval készítettünk. De nagyon finom italokat vagy turmixokat is előállíthatunk karobpor hozzáadásával.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*