Régebben a kortizont gyulladáscsökkentésre használták, de komoly mellékhatásokat tapasztaltak, sőt a gyulladás csökkentésére és megszüntetésére sem találták alkalmasnak.

A kortizon a mellékvesekéreg egyik hormonja, pontosabban egy szteroid hormon, amely hidrokortizon néven vált ismertté. Először 1948-ban Lewis Hastings Sarett állította elő mesterséges úton. Szerepe a zsír-, a szénhidrát- és a fehérje-anyagcserében van, ugyanis megemeli a vércukorszintet, elősegíti a fehérjelebontást és cukorrá történő átalakítását. Részt vesz a zsírok és zsírsavak lebontásában, és a szervezet víz- és sóháztartására is hatással van. Növeli a kálium szervezetből való kiürülését, míg a nátriumét csökkenti.

A kortizon az adrenalinnal egyetemben egy stresszhormon. Amikor veszélyben érezzük magunkat, akkor a mellékvesekérgünk stresszhormonokat termel. Ezek a hormonok segítséget nyújtanak szervezetünknek, hogy az alkalmazkodni tudjon a megváltozott, veszélyesnek ítélt élethelyzethez, mindamellett a szükséges cukorral és zsírral is ellátják a szervezetet.

A kortizonszint nemcsak veszély, hanem izgalmas helyzetek során is megemelkedhet szervezetünkben. Ezzel kapcsolatban Spanyolországban végeztek egy kutatást, pontosabban a Valenciai Egyetemen figyelték meg a kísérletben részt vevő személyek kortizonszint-emelkedését és annak szervezetre gyakorolt hatásait. A kutatás alanyait, egyetemista fiúkat külön helyiségekben ültették le, ahol csupán annyi volt a dolguk, hogy rejtvényt kellett fejteniük. Azonban társaságot is kaptak egy férfi és egy nő személyében, akik bizonyos időközönként felálltak és kimentek a helyiségből. A kutatók megállapították, hogy a szobában maradt fiatalemberek kortizonszintje megemelkedett, amikor a nőnemű személlyel kettesben maradtak, ám amikor a férfi maradt benn a szobában, illetve amikor hárman maradtak a helyiségben, akkor a kísérleti alanyok stresszhormonszintje változatlan maradt. Vagyis ennek a hormonnak a megemelkedett szintje csak akkor emelkedik meg drasztikusan, ha az illető egy adott helyzetet izgalmasnak, veszélyesnek, kínosnak vagy kellemetlennek él meg.

Régebben a kortizont gyulladáscsökkentésre használták, azonban az ezzel kapcsolatos kutatások igazolták, hogy nem hatásos a gyulladás csökkentésére és megszüntetésére. A kortizont tartalmazó készítmények ráadásul komoly mellékhatásokkal járnak együtt. Ilyenek például a súlyos izomveszteség, az ízület deformitása vagy a kötőszöveti problémák. Mivel a csontokat is gyengíti, ezért gyermekeknél növekedési zavart, míg felnőtteknél csontritkulást okozhat. Az immunrendszerre is negatív hatással van, mivel jelentősen gyengíti azt. Habár a klinikai tesztek igazolták, hogy a kortizonnal nem lehet gyulladást csökkenti, sokáig még forgalmazták allergia és asztma tüneteinek kezelésére. A tudósok azt is megállapították, hogy a kortizon kis mennyiségben élénkítő hatással van az emberi szervezetre, illetve a közérzetet is képes javítani, de nagy mennyiségben cukorbetegséget, szívproblémákat, magas vérnyomást, sőt akár impotenciát is okozhat.

2 hozzászólás

  1. üdv dr. fitnesz

    engem az érdekelne h mennyi idő után ürül ki a kortizon a szervezetből!??? konkrétan idén már 6 diphropos injekciót kaptam rengeteg izmot veszitettem és minden feszességem oda lett! meg lehet ezt valahogy állitani? válaszod előre is köszönöm

    tisztelettel mózes

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*