Csinos, izmos fiatal nő 15 kg-os súlyzokon fekvőtámaszozik.

Az izmok szerepe igencsak sokrétű, ugyanis részt vesznek az ízületek rögzítésében és mozgatásában, az anyagcserében, a vérkeringés serkentésében, az erőkifejtésben, a testtartás megtartásában és a mozgásban. Az izom összehúzódásától függően megkülönböztetünk izotóniás és izometrikus összehúzódást. Izotóniás összehúzódásról abban az esetben beszélünk, ha az izom megrövidül, viszont a feszülése és a tónusa állandó marad. Izometrikus összehúzódás során az izom hossza ugyan nem változik, de a feszülés fokozódik.

Izomerőt fejleszthetünk az izmok összehúzódásával, ezt nevezzük izotóniás dinamikus gyakorlatoknak. De az izomerő létrejöhet az izmok hosszának megváltoztatása nélkül tónusnövekedéssel, ezt pedig statikus, izometriás gyakorlatoknak nevezzük. Vegyünk egy példát. Van egy kötél, amelyre fel szeretnénk mászni. Ennek a mutatványnak az elvégzéséhez a karhajlító izmainkra van szükségünk. Elkezdünk mászni a kötélen, miközben mindkét karunk folyamatosan dolgozik. Ez az izomösszehúzódás vagy izotónia. Mászás közben elfáradunk, megállunk, próbálunk feljebb jutni, erőlködünk, de se felfelé, se lefelé nem bírunk mozogni. Ekkor megfeszülnek az izmaink, de az izomhosszúság nem változik, vagyis ez az izometria. Az izotóniás gyakorlatok során az ízületek egyidejű mozgatásával történik az izom erősítése, míg az izomterikus gyakorlatok során meg kell feszíteni az izmokat, mindezt úgy, hogy az ízületek mozgatása nem történik meg.

Az izotóniás edzéssel izmaid rugalmasabbak, feszesebbek és erősebbek lesznek. Ezzel a mozgásformával anyagcseréd fellendül és a csontjaid is megerősödnek. Az izotóniás és izometriás mozgás mechanikus stimulációja ugyanis lehetővé teszi a csontsűrűség növekedését és a csontképző sejtek aktivitását. Az ilyen gyakorlatok kiválóan alkalmas azoknak, akik műtét vagy baleseti sérülés miatt rehabilitációra szorulnak. Az izotóniás edzés csökkenti az ízületi gyulladásból eredő kellemetlen tüneteket és fejleszti a koordinációs képességeket is.

Izotóniás vagy dinamikus izomműködés például, amikor hanyatt fekszel és megemeled a lábaidat. Ilyenkor a csípőhorpasz izma húzódik össze és ez emeli meg a végtagot. A mellső fekvőtámasz statikus ,vagy más néven izometriás izomműködés, amikor is az izom hosszúsága nem változik, de az izomfeszülés bekövetkezik. A kétfajta izommunkát keverni is lehet, ez lesz az intermediális izomműködés, vagyis amikor mozgásszünetet tartunk dinamikus gyakorlat közben.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*