Két kettlebellgolyó után nyúl egy férfi az edzőteremben.

A testépítők nagyon szervezett és rendszerezett életet élnek, és többnyire rendelkeznek azzal a tudással, amely a fejlődésüket szolgálja. Viszont létezik a testépítőknek egy kisebb tábora, akik saját erejükre és tudásukra támaszkodva próbálnak egy bizonyos fejlettségi szintre eljutni, és ennek érdekében szinte vért izzadnak az edzőteremben. Aztán eltelik néhány hét és hónap, majd azzal szembesülnek, hogy szinte semennyit sem fejlődtek, izmosodtak. Sokan ekkor nyúlnak kétségbeesetten a tiltott szerekhez, nem is sejtve, hogy mennyi kárt okoznak ezzel maguknak.

A fejlődésnek többféle gátja is lehet és nagyon sokféle hibát lehet ejteni a súlyzós edzések során. A nem megfelelő izomnövekedésnek oka lehet, ha valaki túl sokat van az edzőteremben, ám a gyakorlatokat nem szabályosan hajtja végre, azaz nem megfelelő edzésterv szerint edzi a testét, hanem csak találomra, egymás után végez olyan gyakorlatokat, amelyeknek tulajdonképpen nem sok értelme van. De a túl kevés gyakorlat is gátja lehet az izomgyarapodásnak.

Az a személy, akik a gyakorlatokat helytelenül alkalmazza és hajtja végre, több hibába is eshet. Nincs kidolgozott edzésprogramja, amely a saját adottságainak, testalkatának, nemének, korának, stb. megfelelne. Emiatt csak azt a néhány jól begyakorolt és ismert gyakorlatot hajtja állandóan végre, amelyeket néha átgondolatlanul módosítgat, de helytelenül. Illetve nem veszi figyelembe a terhelési ciklusokat, amelyeknek jó esetben van egy könnyű, egy közepes és egy nehéz része, szakasza. Edzéstervre azért is van szükség, mert ebben meg lehet határozni, le lehet írni – és az edzések során teljesíteni – a különböző időtartamokra szóló terhelési tervezeteket. Sőt, egész éves ciklus kialakítására is van lehetőség, és az edzések mellett a pihenési időszakokat is meg lehet határozni.

A kezdő testépítők egy részének az az egyik nagy hibája, hogy ahogy belépnek az edzőterembe, úgy rögtön a sűrűjébe vetik magukat és olyan gyakorlatokat hajtanak végre, amelyeket már a haladók csinálnak, vagyis nem az alapoktól indulnak el és nem veszik figyelembe a fejlettségi szintjüket, illetve a testalkatukat.

Alapvető hiba az is, ha az izmok túlterhelése nem megfelelő nagyságú. Hiszen mi értelme van annak, ha valaki mindig csak könnyen kivitelezhető gyakorlatokat végez az edzőteremben? Fejlődést ettől nem nagyon lehet várni.

A helytelen táplálkozás, a stresszes életmód, a pihenés és a regeneráció elmaradása szintén okai lehetnek az edzőteremben tapasztalt kudarcnak. És az egyik legnagyobb hiba, ha valaki a hangulatától teszi függővé az edzéseket. Vagyis egyik héten szinte mindennap az edzőteremben izzad, aztán 2-3 hétig eszébe sem jut súlyokat emelgetni, mert egyáltalán nem fűlik hozzá a foga. Fejlődést csak és kizárólag a rendszeres edzések hozhatnak bárki életébe.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*