Piros rövidnadrágba és topba öltözött nő saját testsúlyos gyakorlatot végez, lábait a TRX-kötélbe beakasztva.

A funkcionális edzés során nem csupán egy meghatározott izomcsoport edzése történik, hanem az egész test izomzata dolgozik. A tréning során el lehet sajátítani, hogy hogyan kell a testet megfelelően, rendeltetésszerűen „használni” úgy, hogy közben minden izomcsoportot alaposan átmozgatsz, de emellett az ízületeidet és izmaidat nem teszed ki semmiféle terhelésnek. Az edzésben vannak alapgyakorlatok, ilyenek például a guggolások, a húzó és toló mozgások, illetve az emelések. Akik még csak most döntötték el, hogy a jövőben sportolni szeretnének, nyugodtan alapozzák meg a kondíciójukat és erősítsék törzsizmaikat a funkcionális tréninggel. Amennyiben már régebb óta része az életednek a mozgás, akkor is elkezdheted ezt a tréningezési formát, hiszen egyes sportformák csak egyoldalúan terhelik meg a szervezetet, viszont a funkcionális gyakorlatokkal minden egyes izmodat alaposan át tudod mozgatni. Ez a tréning azokat is segíti, akik valamilyen sérülés miatt rehabilitációra szorulnak.

A funkcionális tréning képes helyreállítani a rosszul beidegződött mozdulatokat, amelyek gyakran okoznak különféle deréktáji, hát- és ízületi panaszokat. Ez az edzésforma hatékonyan képes javítani az állóképességet, és a fogyókúrázók is örülhetnek, hiszen ez a tréning zsírt is éget, sőt alakot is formál. A funkcionális tréninggel fejleszthetsz erőt, hajlékonyságot és gyorsaságot. Emellett fokozza az anyagcserét, és mivel intenzív szív- és érrendszeri edzést biztosít, ezért ezt követően bármilyen edzésformához alkalmazkodni tud majd a szervezeted.

A funkcionális tréning során gyakran vetnek be különféle eszközöket, amelyek azokat az izomcsoportokat edzik, amelyek az egyensúlyi helyzet kialakításáért felelősek. Az eszközök még azt is elősegítik, hogy az izmok gyorsabban és hatékonyabban legyenek képesek fejlődni. Ezek az eszközök lehetnek: medicinlabda, kézi súlyzó, buzogány, TRX, puha labdák vagy éppen a kettlebell. Az eszközöket úgy szükséges megválasztani, hogy azok ne korlátozzák a szabad mozgást és ne legyenek kötöttek.

A funkcionális tréning csak abban az esetben hatásos, ha örömödet leled benne, és nemcsak a testedet terheled le, hanem a szellemed is úgy érzi, hogy alaposan meg lett dolgoztatva.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*