Testépítő versenyen lábszárakról közeli felvétel.

A lábszárban jelentkező izomfájdalomnak lehet egyszerű, banális magyarázata, de komoly egészségügyi probléma is meghúzódhat a háttérben. Szerencsére a lábszárfájdalom sok esetben könnyen és egyszerűen kezelhető.

A különböző, lábszárban jelentkező izomgörcsöknek eltérő oka lehet: dehidratáció, az elektrolitok elvesztése izzadással, a nyújtás hiánya, a hosszan tartó fizikai aktivitás, gyenge izmok.

A görcsös lábszárfájdalmat izomhúzódás is okozhatja. Ez bekövetkezhet edzés közben, de akár egy hirtelen, vagy egy rossz mozdulat is kiválthatja.

Lábszárgörcs komoly egészségügyi problémák miatt is kialakulhat. Az artériák szűkülése és elzáródása is járhat ilyen fájdalommal. Az artériás megbetegedés – artériás sántítás – elsősorban járás, séta közben okoz görcsös, szinte elviselhetetlen fájdalmat. Ez azért van, mert a járás szükségessé teszi a vér áramlását az artériákban. Ha a vér nehezen áramlik a szűkület miatt, akkor a beteg görcsös, éles fájdalmat tapasztalhat.

A neurogén sántítás akkor következik be, amikor a lábakhoz vezető idegek becsípődnek. Ez a betegség a gerincre is kihat, mert ilyenkor a gerincoszlop csontjai olyan keskenyek, hogy nyomást gyakorolnak a környező idegekre. Milyen tünetei lehetnek ennek a betegségnek? Fájdalom gyaloglás közben. Fájdalom hosszabb ideig tartó állás során. Fájdalom, amely nemcsak a lábakban jelentkezik, hanem az alsó hátra, a hátsó részre és a combba is kisugárzik. A hajolás álltalában csillapítja a fájdalmat, viszont a fájdalom nyugalmi állapotban is jelentkezhet.

Az Achilles-ín egy kemény rostos szalag. Ha a lábszár izmai feszesek, akkor ez nyomást gyakorolhat az Achilles-ínra. Ennek eredményeként is jelentkezhet fájdalom. Az Achilles-fájdalom gyakran jelentkezik azoknál, akik hosszú kihagyás után újra elkezdenek edzeni, vagy ha megerőltetik magukat edzés közben. A gyakori nyújtás segít csökkenteni a tüneteket.

A diabéteszes neuropátia egy olyan betegség, amikor a cukorbeteg személynél idegkárosodás lép fel. A gyakran nagyon magas vércukorszint károsíthatja az idegeket, általában a kezekben és a lábakban. A fájdalom mellett gyakran jelentkezik bizsergés és zsibbadás a végtagokban.

Varikózis is okozhatja a lábszár görcsös fájdalmát. Ez egy vénás megbetegedés, amelyet okozhat hormoningadozás, a kor, a terhesség, az elhízottság és a fizikai aktivitás hiánya.

A mélyvénás trombózis általában a láb egyik vénájában keletkezik. Ez az állapot súlyos fájdalmat okozhat és befolyásolja a lábak véráramlását. Mélyvénás trombózis kialakulhat, ha valaki hosszabb ideig ül, ha magas a vérnyomása vagy véralvadási zavarai vannak. A láb ilyenkor megduzzad, illetve vörös és gyulladt területek alakulnak ki a véráramlással járó problémák miatt.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*