Fiatal nő a hátát fájlalja az ágy szélén ülve.

A reggeli hátfájásnak számtalan oka lehet. Lehet hibáztatni a nem megfelelő matracot, a párnát, azonban a reggeli hát- és derékfájás hátterében ettől sokkal komolyabb okok is meghúzódhatnak.

A reggeli hátfájást a gerinccsatorna szűkülete is okozhatja. Ez kiválthat ízületi gyulladást, ami aztán fájdalmat okoz a hátban és a derékban. A fájdalom lehet egészen enyhe, de akár súlyosabb formát is ölthet. A fájdalom a végtagokba, a kezekbe és a lábakba is kisugározhat, megkeserítve ezzel a mindennapokat. A betegséghez kapcsolódó tünetek fokozódhatnak, illetve emellett más szimptómák is megjelenhetnek. Jellemző lehet még a láb izmainak gyengesége, de bizsergés és zsibbadás is jelentkezhet a karokban és a lábakban. A fájdalom fokozódhat hajoláskor vagy ülő helyzetben, illetve a fájdalom meg is szűnhet álló testhelyzetben, illetve séta és gyaloglás során. Erre a betegségre a hidegvizes borogatás, pontosabban a jéggel történő borogatás lehet nagyon hatásos. Az alternatív terápiák is segíthetnek, például az akupunktúra, illetve a kiropraktika.

A hát fájdalmát a fibromyalgia nevű betegség is kiválthatja. A fibromyalgia egy olyan krónikus degeneratív betegség, amely során fájdalom jelenhet meg nemcsak egy-egy testrészben, hanem a test bármely pontján felváltva vagy egyazon időben. A fibromyalgia egyéb tünetei lehetnek a szűnni nem akaró fáradtság, az alvási nehézségek, a koncentráló képesség csökkenése, a memóriagondok, a fejfájás, az irritábilisbél-szindróma, illetve a zsibbadás megjelenése a végtagokban. A kezelés történhet fájdalomcsillapítókkal, gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel, életmódbeli változásokkal, amelybe beletartozhat a rendszeres testmozgás és a kiegészítő terápiák, mint a masszázs vagy az akupunktúra.

Ha gyakran ébredsz hát- és derékfájással, akkor indítsd a napodat egy könnyed, reggeli tornával, amelyet akár még az ágyban is elvégezhetsz. Már az is sokat segíthet, ha nem rögtön kelsz ki az ágyból, hanem először annak a szélére ülve megmozgatod a végtagjaidat. Nyújtózkodj a karoddal, emelgesd a lábaid, és csak ezután helyezd a talpad a padlóra.

Jó ötlet a hát izmainak a súlyzózással történő megerősítése, azonban ezt a fajta mozgást is túlzásba lehet vinni. Mielőtt edzőterembe kezdesz el járni, mindenképpen kérd ki kezelőorvosod véleményét. Ha ülő munkát végzel, akkor pedig figyelj a testtartásodra, mivel a nem megfelelő testtartás is okozhat hát- és derékfájdalmat.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*