Molett nő hasán teszi keresztbe a centimétert.

Az évszázad egyik legtöbbet vitatott témája az elhízás. Nem véletlenül, hiszen világszerte évente mintegy 2,8 millió halálos áldozatot követel a túlsúlyosság és a kóros elhízás, egyre növekvő probléma az Európai Unióban és Magyarországon is. Hazánk lakosságának mintegy 27%-a számít kórosan elhízottnak. Ennek hatására valóságos információáradat zúdul az emberekre a táplálkozással kapcsolatban minden médiumban oktató jelleggel.

Az elhízásnak számos oka van, ezek közül az egyik a mozgásszegény életmód. Manapság egyre több ember dolgozik irodában, íróasztalnál, képernyő előtt ülve, és folyamatosan csökken a fizikai munkát végzők, illetve a mozgást igénylő állások száma. A munkahelyen töltött órák és a rohanásban elfogyasztott zsíros és szénhidrátban gazdag ételek száma nyílegyenesen a túlsúlyossághoz vezet. A gyorséttermi ételek fogyasztása szintén nagyban hozzájárul a problémához, hiszen idő hiányában sokan választják ezt a megoldást otthoni főzés helyett. Sokan 2-3 állást is elvállalnak a megélhetés érdekében, így egyre kevesebb idejük van arra, hogy ügyeljenek az egészséges táplálkozásra, a rendszeres testmozgásra, röviden az egészséges életmódra.

A túlsúly a hasi tájékon mutatkozik meg leginkább, mert a szervezett itt raktározza legkönnyebben a felgyülemlett zsírfelesleget. A hasi zsírpárnáktól való megszabadulás érdekében először is a megfelelő étrendet kell kialakítani, és tájékozódni arról, hogy mit szabad enni és mit nem. Következő lépésként a rendszeres testmozgást kell beiktatni a napi programba, ami nem feltétlenül költséges tevékenység, hiszen a lakóhely környezetében sétálni vagy kocogni bármikor lehet különösebb erőfeszítés nélkül.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*