Kandallóban ég a tűz, előtte pihenőfotel lábtartóval, takaróval, egy csésze teával, igazán kényelmes hely a relaxálásra.

Napjainkban az egyik legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, az az örökös rohanás, a túlfeszített élettempó és a rengeteg stressz, amely mázsás teherként nehezedik a vállainkra, és egy idő után már képtelen vagyunk azokat tovább cipelni, mivel a lelkünk mellett a testünk is megbetegszik. A lelki gondok miatt úgynevezett pszichoszomatikus betegségek alakulnak ki, vagyis ezek a betegségek nem szervi eredetűek, az orvos nem tud tényleges betegséget diagnosztizálni. Biztos hallottál már olyan esetről, amikor valaki orvostól orvosig rohangált, már egy kötegnyi paksaméta volt a kezében a nem létező betegségeiről, ennek ellenére mégis ilyen-olyan panaszokra hivatkozott. Mit tud ilyenkor egy orvos javasolni? Mit lehet tenni? A varázsszó nem más, mint ez: lassíts! A testi fájdalmak csak akkor fognak megszűnni, ha lelkileg is rendben vagy.

De nézzük, mi is szükséges ahhoz, hogy lelkileg is egészségesnek valljuk magunkat. A mentálhigiéné szerint a lelki egészséghez elengedhetetlen a tiszta környezet, hiszen csak ilyen közegben vagyunk képesek emberként létezni. Lelkünk csak akkor lesz egyensúlyban a testünkkel, ha azt megfelelő, vagyis egészséges és változatos ételekkel tápláljuk. Az egészséges életvitelhez a rendszeres testmozgás is hozzátartozik. Sportolás közben úgynevezett boldogsághormon szabadul fel a szerveztünkben, vagyis jó lesz a közérzetünk. A munka nemcsak nemesít, hanem kellő önbizalmat is ad, de csak akkor, ha megfelelő időbeosztással vagyunk képesek dolgozni, és ez nem hoz még nagyobb káoszt az életünkbe. Fontos az ismereteink kellő mértékű gyarapítása, hiszen aki eléggé művelt és tájékozott, az hatékonyabban képes a problémáival is megbirkózni. A szeretetet nemcsak adni jó, hanem kapni is. Aki ezt nem képes alaptézisként kezelni, soha nem lehet igazán boldog. Emberek vagyunk, szükségünk van arra, hogy ezt az érzést nap mint nap megtapasztaljuk és átadjuk embertársainknak. A szociális háló erősítése önmagunk körül éppoly elemi és kulcsfontosságú, mint a víz az életben maradásunkhoz. Mert mit ér az életünk, mit érnek megszerzett javaink, ha nem tudunk senkivel sem egy jót beszélgetni, egy hatalmasat kacagni, vagy örömünket, bánatunkat megosztani?

Az élet nemcsak munkából áll, testünknek, lelkünknek, szellemünknek éppúgy szüksége van regenerálódásra és kikapcsolódásra, mint virágoknak az éltető vízre és a napsugárra. Egy héten legalább szánj egyetlen napot arra, hogy csak magaddal foglalkozol. Meditálj, relaxálj, jógázz, menj el egy masszázsra vagy szaunába. A legfontosabb pedig az, hogy a stressz kiűzd az életedből, vagy ha ez teljesen nem megoldható, akkor sajátíts el különféle stresszkezelési technikákat. A rendszeres sport mellett legyen valamilyen érdekes hobbid, legyen az kertészkedés, barlangászat, kirándulás, sakkozás, bármi, ami feltölt, kikapcsol és örömmel tölt el. Arra ügyelj, hogy valamikor az aktív pihenés is elég a testi-lelki felfrissüléshez, de vannak olyan esetek, amikor csak a passzív pihenés segít ellazulni. Hogy milyen a passzív pihenés? Ezt két szóval tudnám leírni: édes semmittevés :). Ilyenkor csak húzd a fejedre a takarót és csak lustálkodj vagy aludj egy nagyot. És a leglényegesebb, hogy ne legyen emiatt egy cseppnyi lelkiismeret-furdalásod sem.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*