Fiatal nő iszik pohárból vizet.

A víz az élet alapja. Intenzív edzés előtt, alatt és után is kötelező vizet fogyasztani. A víz szabályozza a testhőmérsékletünket és kenőanyagként szolgál az ízületek számára. Ha nem hidratájuk magunkat, akkor a testünk nem képes a legmagasabb szinten működni. Ha nem iszol elegendő vizet, nemcsak fáradtnak érezheted magad, de fejfájással és izomgörcsökkel is meg kell küzdened.

Milyen funkciói vannak még a víznek? Biztosítja az ízületek, a neurológiai rendszer és a szövetek védelmét. Segít eltávolítani a méreganyagokat a szervezetből. Elősegíti a megfelelő emésztést. Táplálja a sejteket és a szöveteket.

Testünk az izzadással vizet veszít, de még a vizeléssel és a kilégzéssel is. Egyéb módon is veszíthetünk vizet. Ha nem megfelelő az étrendünk, ha gyógyszereket szedünk, de a stressz és a hőmérsékletváltozás is vizet von el az emberi szervezetből.

Amikor kemény fizikai munkát végzünk vagy keményen edzünk, a testhőmérsékletünk megemelkedik és izzadni kezdünk. És mivel vizet veszítünk, így azt pótolnunk kell.

Mi történhet velünk, ha nem iszunk elegendő vizet? Az agy hidratációt igényel, hogy megfelelően működhessen. Az agy dehidratációja gátolja a neurotranszmitterek aktivitását, ami károsíthatja a rövidtávú memóriát és gátolja a koncentrációt és a figyelmet.

Ha a szervezet folyadék-egyensúlyhiányt észlel, akkor ödéma alakul ki. Ez duzzanatot jelent a test különböző részein, hiszen ilyenkor folyadék halmozódik fel a szövetekben duzzadt megjelenést okozva.

A vízfelvétel fontos az erek megfelelő működéséhez. Vízhiány miatt a vér besűrűsödik. Ez megnöveli a vérnyomást, ami számos egészségügyi problémához vezethet.

Izmaink számára a víz katalizátorként működik. Ha nem iszol eleget, az izmaid begörcsölnek.

A víz elengedhetetlen az energia előállításához. Energiára pedig minden egyes feladat elvégzéséhez szüksége van a szervezetünknek.

Vízre az anyagcseréhez is szükség van. Ha nem pótoljuk a folyadékveszteséget, úgy a zsírégetés folyamata lelassul.

A víz elősegíti a bőr rugalmasságát. A kevés vízfogyasztás idő előtti ráncosodáshoz vezethet.

A méreganyagok kitakarításához is vízre van szükség. Ha nem figyelsz oda, hogy elegendő vizet iszol-e a nap folyamán, akkor ezek a toxinok felgyűlnek a szervezetedben és ettől lehetsz fáradt és lehangolt.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*