Rózsaszín pólós, szőke hajú lány ujjai között egy kapszulás multivitamint tart.

A Föld népességének egyre növekvő hányada tartja fontosnak egészségi állapotát és jó közérzetét. A tudatos életmód eredményeként egyre több étrend-kiegészítő kapható mind felnőtteknek, mind gyerekeknek.  A különböző vitaminok és étrend-kiegészítők az egészséges életmód értékes elemei.

Napi egy jó minőségű multivitamin javítja a test általános működését, hozzájárul a mentális, a fizikai állapot és a közérzet javulásához is. Időnként egyénre szabott tápanyagpótlás szükséges. A szívbetegség megelőzése például CoQ10, az Alzheimer-kóré pedig A- és C-vitamin rendszeres fogyasztásával előzhető meg.

Egy multivitamin fedezi a napi vitamin- és tápanyagszükségletet. Terhes nőknek és különböző korosztályoknak gyártott egyedi változataik is kaphatók. A megszokott pirulánál hatékonyabbnak számít a folyékony vitamin, mivel a szervezet sokkal egyszerűbben képes felvenni a folyadékokat, mint a tablettát vagy a kapszulát.

A szervezet megfelelő működéséhez 13 különböző vitamin szükséges. Az alapvető funkciók működéséhez nélkülözhetetlen az A-, B-, C-, D-, E-, K-, B12- és a hét B-komplex-vitamin, melyek többsége megtalálható a gyakran fogyasztott ételekben. Hiányuk azonban megbetegedést és halált is okozhat, ezért van szükség vitaminpótlásra. Fogyasztásukkal legyőzhetők a különböző betegségek, ezért ésszerű rendszeresen, naponta szedni őket. Jogos kérdés azonban, hogy miért van szükség multivitaminokra, ha a napi ételfogyasztás is nagyrészt fedezi a tápanyagszükségletünket? A válasz az, hogy a multivitaminok szedése nem kötelező, de mindenképpen jótékony hatású.

Fentiek szerint napi egy multivitamin segít megelőzni a vitamin- és tápanyaghiányt. Bizonyos körülmények között megváltozik a szokásos tápanyagigény. A terhesség első harmadában például kifejezetten ajánlott a multivitamin fogyasztása, amely a terhes anyát és a magzatot is ellátja a szükséges tápanyagokkal és vitaminokkal. A napi rendszerességgel fogyasztott multivitamin segítségével megelőzhető a hiányos táplálkozás káros hatásainak kiterjesztése a magzatra. Továbbá csökkenti az időskor, az alkoholizmus, a dohányzás és a tartós környezetszennyezés szervezetre gyakorolt negatív hatásait.

A multivitamin a stressz legyőzésében is hatékony. Különösen elfoglalt embereknek mindenképpen érdemes multivitamint fogyasztaniuk az aktív életmód fenntartása és a hosszú távú egészségügyi problémák elkerülése érdekében. A stresszoldó készítmények javítják a mentális teljesítő- és a fizikai tűrőképességet, napi egy multivitamin csökkenti a rákos és szívkoszorúér-megbetegedés kialakulásának esélyét is.

A multivitamint rendszeresen fogyasztó emberek túlnyomó többsége jó egészségről számol be, ami a készítmények összetett vitamin- és tápanyagpótló hatásának köszönhető. A zsírban oldódó, antioxidáns hatású vitaminok egyik típusa, az E-vitamin semlegesíti a szabad gyökök szervezetre gyakorolt káros hatásait, és segít megőrizni a bőr épségét a sejtmembránok, a vérkeringés, a szív, az idegek, a vörösvérsejtek és az izmok védelme által.  A szintén antioxidáns hatású C-vitamin megelőzi a vérsejtfertőzést, elősegíti a kollagéntermelést, a sebgyógyulást, az egészséges csontok, erek és fogak kialakulását. A növényi eredetű vas felvételét szintén elősegítik a vitaminok. A multivitaminokban található A-, D-, K-vitamin és egyéb tápanyagok is előnyös hatással vannak a test működésére.

Ugyan a multivitamin fogyasztása mindenképpen előnyös, mégsem jelent 100%-os garanciát egyéb tényezők okozta betegségekkel szemben. Gyakori tévhit, hogy mindenfajta betegség legyőzhető multivitamin fogyasztásával.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*