Spinningórán tekernek a résztvevők.

Időnként mindenki elgondolkodik, hogy a kardioedzés melyik típusa a leghatékonyabb. Az igazság az, hogy az intenzív és kevésbé intenzív edzés is zsírégető hatású. De vajon zsírégetés szempontjából melyik az alapvető edzésforma? Intenzív testedzés közben a szervezet a májban és az izmokban energiatartalékként tárolt szénhidrátot, a glikogént égeti el. Alacsony intenzitású testmozgás esetén a szervezet sok zsírt éget.

Nyilván elgondolkodsz, miért van annyi elhízott ember a világon, ha az alacsony intenzitású testmozgás sok zsírt éget. Valóban zsírégető hatású, ha az edzés ellenére mégis megmarad a zsírtömeg? Valóban igazuk volt a szakértőknek, amikor azt állították, hogy az alacsony intenzitású testmozgás, pl. az úszás és a gyaloglás során a szervezet sok zsírt éget. A futás intenzívebb mozgásforma, melynek során a szervezet több kalóriát, glikogént és zsírt is éget. Nagy előny, hogy a kiürült glikogénraktár táplálékból történő pótlását követően az új „készletet” a szervezet nem alakítja át testzsírrá, ha nem használja fel energiaként.

Az intenzív testedzés serkenti az anyagcserét, a szervezet még órákkal az edzést követően is zsírt éget. Ez a hatás csak nagyon csekély mértékben érvényesül alacsony intenzitású kardio- vagy aerobikedzés esetén. Vagyis intenzív kardioedzés esetén a szervezet mind testmozgás közben, mind azt követően több kalóriát éget, mint alacsony intenzitású edzés esetén.

A kardioedzést megfűszerezheted időközönként egy kis intenzív testmozgással. Öt perc gyaloglást kövesse például öt perc kocogás. Majd gyalogolj újabb öt percet, hogy helyreálljon a légzésed, aztán sprintelj egyet, mielőtt ismét gyalogolnál. Végezetül 15 percen keresztül váltogasd a futást és a gyaloglást. Minél gyakrabban választod a kardioedzést, annál energikusabb leszel. A kalóriák égetésében is hatékony, de fő előnye az energiaszint növelése.

Ha korábban még nem próbáltad a kardioedzést, érdemes belevágnod. Meglátod, energiával tölt el és csúcsformát biztosít. Kezdetben kíméletesen eddz, és ügyelj arra, hogy ne vidd túlzásba, ne erőltesd meg magad.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*