Fiatal nő fekszik lábát feljebb téve a szaunában, a kép előterében szaunázási eszközök.

Sokan vélik úgy, hogy Finnország tekinthető a szauna és szaunázás őshazájának, hiszen ebben az országban a csecsemőktől kezdve az idősebb korosztályig mindenki szeret a gőzkabinokban izzadni. Mások azonban úgy gondolják, hogy már a maják, az aztékok és a közép-amerikai indiánok is használták a szaunát a különféle betegségek orvoslására és egészségük megőrzése érdekében. Európában a finn szauna a legelterjedtebb. Magyarországon elsősorban a szervezet méregtelenítésére használják, hiszen a kabinban üldögélés elősegíti szervezetünkből a salakanyagok távozását. Az erek ugyanis kitágulnak, megkezdődik a verejtékezés, és ez felgyorsítja testünk anyagcsere-folyamatait is. Szaunázással a szervezet öngyógyító képessége is megnövekszik. Természetesen emellett számtalan pozitív élettani hatása van még a szaunázásnak.

A méregtelenítéssel kitisztul a bőr. A szaunázást követően először a meleg, majd fokozatosan a langyos és a hideg vizes zuhanyozás felpezsdíti a vérkeringést, ami a narancsbőr nagy ellensége. Persze a narancsbőr végleges megszüntetéséhez egészséges életmód, vagyis megfelelő mozgás és táplálkozás is szükségeltetik. A rendszeres szaunázás a stressz csökkentésében is segítséget ad, hiszen tökéletes nyugtató hatást biztosít, ami megint csak szép, üde, ránctalan bőrt eredményez.

A szauna emellett erősíti az immunrendszert, javítja a vérkeringést és ezzel együtt edzi a szívet. Szakemberek véleménye szerint a szaunázás mint termoterápia javasolt olyan betegeknél is, akik magas vérnyomásban, koronáriabetegségben, kompenzált szívelégtelenségben szenvednek, de állapotukat gyógyszeres kezeléssel szintet tudják tartani, illetve kiegészítő terápiaként krónikus szívelégtelenséggel küzdő személyek is igénybe vehetik a gőzfürdőt. Mozgásszervi problémáknál is javasolt a szaunázás, hiszen a forró gőz még a fájdalmakat is képes enyhíteni. Természetesen minden esetben ki kell kérni a kezelőorvos véleményét és tanácsát, nyugodt szívvel csak ebben az esetben használd a szaunát!

A szaunázás a fent felsoroltak mellett jobb ellenálló képességet biztosít a különféle betegségekkel és fertőzésekkel szemben, enyhíti az izom- és ízületi panaszokat, és akár még az étvágyat is hatékonyan képes csökkenteni. Vannak olyan betegségek – hátfájás, mellkasi panaszok, migrén, álmatlanság, szorongás, depresszió –, amelyek lelki okokra vezethetők vissza. A szauna ezekben az esetekben is megoldást jelenthet.

Sportolóknál is javasolt a szaunázás, persze csak némi körültekintéssel. A sport megterheli a szervezetet, ezért egy kis szaunázás nagyon jó levezető pihenést képes biztosítani. Bármilyen sportot is űzöl, a szaunázással mindig várj legalább egy órát, ameddig a szívverésed visszaáll a normális ritmusra. A sport verejtékezéssel is jár, ezért nagyon fontos, hogy mielőtt szaunázni mégy, a kiizzadt folyadékot pótold ásványvízzel vagy gyümölcslével, hogy elkerüld a nagyfokú káliumvesztést.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*