Testépítő mellkasát méri barátnője centiméterrel.

Amikor meglátunk egy testépítőt, rögtön arra gondolunk, hogy hú, milyen szép kidolgozott a teste, ezt rögtön párosítjuk az egészséges életmóddal, a helyes táplálkozással, és azt feltételezzük, hogy az illető a testépítéssel a lelki nyugalmát és a szellemi felfrissülését is megtalálta. Sajnos azonban ez nem mindig van így. Mint ahogy minden sportnak, ennek is megvannak a maga előnyei és hátrányai.

Nyilván, ha valaki edzi a testét, akkor izmai megacélosodnak, súlyfeleslegétől megszabadul, és ezzel együtt az önértékelése is növekedésnek indul. Hiszen milyen jó lehet belepillantani a tükörbe és látni, hogy ilyen fitt és robosztus testalkatú lett. Arról nem is beszélve, hogy a rendszeres mozgás a testtartásra is jó hatással van. Persze a peckes járásának lehet az is az oka, hogy büszkeség tölti el a testedzés által elért eredmények miatt. A testépítőknek egyfajta rendszer is kialakul az életükben, hiszen nem mindegy, mikor étkeznek, az edzéssel is csak akkor érnek el eredményt, ha rendszeresen lejárnak az edzőterembe, és megfelelő időközönként pihenést is be kell iktatniuk az életükbe. Az, aki kicsit is ad önmagára és elhatározza, hogy a jövőben odafigyel a testi-lelki egészségére, az biztos, hogy mellőzni fog minden olyan káros anyagot, ami függőséget okoz. Biztos, hogy nem fog dohányozni, túlzott mértékben alkoholt fogyasztani és a kábítószert is messziről elkerüli.

A testépítés azonban egy olyan szenvedéllyé is válhat, ami romba is döntheti az egyén életét. Egyeseknek olyan fontossá válik testének izmosítása, hogy emiatt képes háttérbe szorítani a munkáját, a családját és a barátait is. Az ortorexia nevű betegség is utolérheti az egyént, ami akkor alakul ki, ha valaki már-már megszállottan ügyel arra, hogy milyen táplálékot vesz magához. Egy másik betegség, az izomdiszmorfia, a testképzavar is a hatalmába kerítheti az illetőt, amikor soha nem elégedett testének izomzatával, fejlettségével, illetve mániákusan szeretne szert tenni egy tökéletesebben kidolgozott testre. Sokan beleesnek abba a hibába, hogy mindenféle hormonkészítményt magukba tömnek, csakhogy még látványosabb legyen izomgyarapodásuk. Ezzel pedig nagy veszélynek teszik magukat, pontosabban az egészségüket. Felborult hormonháztartásuknak köszönhetően ingerlékennyé és feszültté válnak, nagyobb lesz a kockázata a májdaganat kialakulásának, és a túl sok hormon a spermiumok működésére is kedvezőtlenül hat. A nők férfiassá válnak, szőrösödni kezdenek, a fiatalok csontozata nem fejlődik megfelelően, az ízületeik tönkremennek, a kötőszövetek sérülnek, a zsíranyagcsere lecsökken, ami szív- és érrendszeri megbetegedéseket, súlyosabb esetben akár szívrohamot is okozhat. A különböző szteroidok fogyasztása olyan dependenciát képes kialakítani, mint egyes kábítószerek. A leszokás sem egyszerű, hiszen gyakran jelenik meg ilyenkor a depresszió és az öngyilkosságra való hajlam. El sem hinnéd, hogy a különböző, kétes eredetű és tartalmú szerek mennyire legyengíthetik immunrendszeredet. Márpedig az erős immunrendszer eredményesen képes felvenni a harcot a betegségekkel, baktériumokkal és fertőzésekkel szemben.

Amennyiben szeretnél belevágni a testépítésbe, jó, ha végiggondolod, hogy mit is szeretnél elérni az izomnövekedéssel, de a legfontosabb, hogy hogyan szeretnéd ez irányú álmaidat megvalósítani. Gondold át, hogy megéri-e kigyúrtnak lenni, ha mellette idegronccsá és beteggé válsz, vagy inkább amellett döntesz, hogy nem kergetsz hiú ábrándokat, egészséges szinten tartod a vágyaid a testépítés terén, és mellette boldog, kiegyensúlyozott és élettel teli maradsz.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*