Körte testalkatú hölgy áll egy óriás körte mellett, kezében körtékkel teli kosár.

Bizonyára hallottad már azt a kifejezést, hogy körte testalkat. Az ilyen alkatú embereknek keskeny, vékony a felsőtestük, a karjuk vékony, a csípőjük viszont kicsit teltebb a kelleténél. A testzsír leginkább a csípőn és a combokon halmozódik fel. Ez azonban nem egy rossz dolog, hiszen a széles csípő hagyományosan még mindig a termékenység jele és szerte a világon számos kultúrában nagyon csábítónak és kívánatosnak találják a körte alkatú hölgyeket.

A körte testalkattal rendelkezők hajlamosabbak a narancsbőrre, azonban az ilyen testalkattal rendelkezők kevesebb egészségügyi gonddal rendelkeznek, mint például az alma alkatúak, akik leginkább a pocakjukra híznak. A körte testalkatú személyek közül kevesebben szenvednek vércukoringadozástól. Ha valakinek körte alkata van, nem jelenti azt, hogy nem jelent gondot vagy veszélyt a felesleges zsír, azonban az ilyen testtel rendelkezők másként reagálnak a testmozgásra és a táplálkozásra, mint az alma alkatúak.

Ha ilyen testalkattal rendelkezel, mindenképpen ragaszkodj az alacsonyabb zsírtartalmú étrendhez. Részesítd előnyben a magas kalciumtartalmú, de kevés zsírt tartalmazó táplálékokat, például a tejet vagy a joghurtot, amelyek segítenek megőrizni a csontjaid erejét. A körte alkatú emberek hajlamosabbak a csontritkulásra és az étkezési rendellenességekre. Ha valaki nem megfelelően táplálkozik, akkor kalciumhiányban szenvedhet, ami a csontok egészségét veszélyezteti. Próbálj meg minél kevesebb feldolgozott élelmiszert fogyasztani, például sovány húsokat, teljes kiőrlésű gabonákat, zöldségeket és gyümölcsöket. Kerüld az olajban, zsírban sült, bundázott ételeket, de rendszeresen ne fogyassz majonézt és tejfölt sem.

Végezz hetente legalább három alkalommal állóképességet fejlesztő gyakorlatokat. A gyakorlatokból végezz 8-10 ismétlést. Kezdetben hagyj magadnak legalább 45-50 másodpercet a két gyakorlat közötti pihenésre, később ezt lecsökkentheted 30 másodpercre.

A körte típusú nőknek általában lapos a hasuk, így nekik a kardioedzések során a lábuk erősítésén kell a legtöbbet dolgozni. A kardiogyakorlatok segítenek megszabadulni a feleleges testzsírtól, de ez az alakformálásban is segíthetnek.

Hetente legalább öt alkalommal végezz aerob gyakorlatokat legalább fél órán keresztül. A körte testalkatúak számára az aerob edzések során az intervall edzésekre kell törekedni. Az intenzitást növelheted úgy, hogy ha például futópadon edzel, akkor emelkedőn és nem csak lejtőn futsz. Ha szobakerékpározol, akkor emelj az ellenálláson.

Fogyassz elegendő folyadékot, mivel a körte típusú emberek hajlamosak a narancsbőrre, amely jól reagál a megfelelő mennyiségű vízfelvételre. Viszont jó hír, hogy egyes hozzáértő személyek úgy vélik, hogy a csípőn lerakódott zsír bizonyos szintű védelmet nyújt a szívbetegségekkel szemben. Ennek nem más az oka, minthogy a csípőn lerakódott zsír, tartalmaz egy adiponektin nevű gyulladáscsökkentő hormont, amely védelmet nyújt az artériák számára. Azonban mindenkinek nagyon fontos, hogy a testsúlya az ideális tartományban maradjon, hiszen az, hogy valaki körte testalkattal rendelkezik, még nem jelenti azt, hogy mindenféle betegség elkerüli.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*