Rusztikus kandallónál a lobogó tűz előtt szépen megkomponált sajttál zöldségekkel, péksüteménnyel és 2 üveg finom vörösborral.

Gondolom nem új keletű dologról számolok be, amikor azt mondom, hogy ősszel és télen az emberek többsége felszed magára néhány kilogrammot és kicsit többet eszik, mint például a nyári hónapokban. Hogy miért kezdünk el hízni, amikor kicsit rosszabbra fordul az időjárás? Nos, ennek egyik oka az, hogy már nincs kánikula, amikor is kevesebb kalóriával is beérjük és nagy hőségben sok esetben nem is vágyunk semmi másra, csak sok-sok folyadékra, esetleg egy kis behűtött levesre és rengeteg gyümölcsre és zöldségre. Nyáron sokkal pörgősebb életet is élünk, hiszen rengeteg szabadtéri program csak arra vár, hogy meglátogassuk és a nyári hónapokban még az edzőtermet is szívesebben keressük fel, hiszen a nyári öltözék alól semmiképpen sem szeretnénk, ha kivillannának a hurkáink és a zsírpárnáink. Ezért akár hosszú perceket és órákat is hajlandóak vagyunk izzadni és szenvedni.

Ősszel aztán jönnek az „életmentő” vastag, kötött, pamut ruhadarabok, amelyek nagyszerűen eltakarják a kényes testrészeinket. Ezt sokan elég indoknak gondolják, hogy még csak véletlenül se menjenek a konditerem közelébe. Pedig aki télen ellustul, sokkal nehezebb dolga lesz tavasszal lefogyni és újra formába lendülni. Éppen ezért jobban teszed, ha a sport a mindennapjaid részévé válik és az év minden évszakában mozogsz valamit, hogy megőrizd a jó kondíciódat.

Amikor odakint tombolnak a mínuszok, akkor a legtöbb ember csak arra vágyik, hogy a meleg otthonában a kanapéra kucorodjon és közben energiát gyűjtsön a zsíros és cukros ételekből. Emellett az anyagcsere is lelassul, és mivel nem járunk el mozogni, viszont több energiát fogyasztunk, mint amennyit felhasználunk, így óhatatlanul és alattomosan kúsznak fel ránk a plusz kilók. Nem beszélve a hideg hónapokban jelentkező letargikus hangulatról, amely sok embert érint. Ezek az emberek pedig általában az őszi és a téli depresszióra fogják falánkságukat, pedig ez csak kifogás, hiszen a mélabú egyik legjobb ellenszere a rendszeres testmozgás, mivelhogy sportolás közben termel a szervezetünk boldogsághormonokat, nem pedig étkezés közben.

Ősszel nem eszünk annyi zöldséget és gyümölcsöt sem, mint a nyári hónapokban, pedig manapság már igen bőséges a piacok kínálata ezen a téren is. Lehet, hogy nyáron sokkal több kedvenc zöldség és gyümölcs tűnik fel a zöldségesnél, de azért minden idényzöldséget és -gyümölcsöt szeretnünk kell, hiszen szervezetünknek egyébként is szüksége van a változatos táplálkozásra.

A hideg hónapokban megemelkedik szervezetünkben a melatoninszint is, amely az étvágyunkat képes fokozni. Nyáron és tavasszal a melatoninszint meglehetősen alacsony, többek között ezért sem lesz ezekben a hónapokban soha farkasétvágyunk.

Kutatások szerint ősszel és télen, mivel csak kevés napfény ér bennünket, szervezetünkben drasztikusan lecsökken a D-vitamin-szint is, amely összefüggésben van a zsírraktározással. Úgyhogy érdemes ezt a vitamint a hideg hónapokban pótolni, hogy ne szaporodjanak fel a zsírpárnácskáink.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*