Fiatal nő egy mólón nyújtógyakorlatokat végez.

Lesújtó, hogy Magyarországon még mindig kevesen mozognak, és az emberek többsége a fizikai munkát vagy a házimunkát is sportnak titulálja. Elcsépelten hangzik, de a rendszeresen végzett mozgástevékenység elengedhetetlen ahhoz, hogy egészségünket megőrizzük. Emellett jó hatással van a közérzetünkre és energiával tölt fel bennünket. A sportos életformát követő emberek teherbíró képessége és teljesítménye is fokozódik, és az eléjük gördülő stresszhelyzetekkel is sokkal hatékonyabban képesek megküzdeni.

A rendszer testmozgás számtalan pozitív élettani hatással bír. Méregteleníti a szervezetet és serkenti az anyagcserét. Erősíti az ízületeket, az izomzatot és a csontokat, és segít a helyes testtartás kialakításában. Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, de a vérnyomást és a koleszterinszintet is. Ha sportolsz, javulni fog a tüdőd kapacitása, a vérkeringésed, és kisebb esélyed lesz, hogy cukorbeteg leszel. A rendszeres testmozgás az agyműködést is fokozza és a memóriát is jó kondícióban tartja. Javítja az álló- és teljesítőképességet, de a koncentrációs készséget is fejleszti. Hangulatfokozónak sem utolsó, éppen ezért képes szembeszállni a legmakacsabb közérzetromboló betegségekkel, mint például a depresszió és a szorongás. Ha álmatlanságban szenvedsz, vagy nem pihentető az alvásod, akkor vágj bele, sportolj valamit, hiszen a mozgás ezt a problémádat is képes orvosolni. Ha normál testsúllyal rendelkezel, akkor a gyakori mozgás ennek megtartásában is támogat, de ha szeretnél néhány felesleges kilótól megszabadulni, akkor is jó döntés a sport mellett letenni a voksodat, merthogy zsírt is képes égetni.

Ha nemcsak testi, hanem szellemi felfrissülésre vágysz, akkor válaszd a piláteszt. Ezek a gyakorlatok megtanítanak a helyes légzéstechnikára, de javulni fog az egyensúlyérzéked és a tartásod is.

Ha a vízi sportokat részesíted előnyben, akkor az aquafitneszt neked találták ki. Mellig érő vízben különböző kézi és lábsúlyzókkal történik a gyakorlatok végzése. Ez a mozgás azoknak is ajánlható, akik valamilyen oknál fogva nem szeretnék nagyon megterhelni a csontjaikat és az ízületeiket sem.

Ha szereted a zenére végzett mozgást, akkor próbáld ki az aerobikot. A gyakorlatok biztos, hogy minden izomcsoportodat alaposan átmozgatják majd, és a szervezeted is egyre több oxigénhez juthat a megnövekedett fizikai aktivitásnak köszönhetően.

Ha magányos sportra vágysz, akkor a futás az egyik legjobb választás. Ennek a sportnak a segítségével a szíved edzettebb lesz, izmaid fejlettebbé válnak, és zsírpárnáidtól is könnyedén megszabadulhatsz.

Mindenkinek meg kell azt a sportformát találnia, amelyben jól érzi magát, amely az erőnlétéhez és a személyiségéhez a legmegfelelőbb. Akinek a testsúlya vagy valamilyen betegség miatt kímélnie kell magát, az válasszon egy könnyedebb sportot, amelyet majd később felválthat egy olyan sporttevékenységgel, amelyet jobban kedvel. Vagy ha a barátaid csábítanak valamilyen csapatsportba, de te jobban szeretsz egyedül edzeni, akkor ez sem jó választás. Fontos, hogy elégedett legyél a választott mozgásformával. Lényeges, hogy minden egyes alkalommal lelkesen tudj nekilátni, mert ha kelletlenül végzed, annak semmilyen pozitív eredménye nem lesz, de ahhoz éppen elegendő, hogy egy életre elmenjen a kedved mindenféle mozgástól.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*