Fiatal nő egyik kezében egy hamburgert tart az arca elé, távol tőle, a másik kezében egy zöldalma.

Sokan tesznek fogadalmat arra vonatkozóan, hogy megszabadulnak felesleges kilóiktól. Van, akinek sikerül, míg másnak nem. A túlsúlyossággal járó veszélyek manapság széles körben ismertek. A túlsúlyosság szélsőséges esete a kóros elhízottság, ebben az esetben a szervezetben felgyülemlett zsír olyan mértéket ölt, hogy egészségügyi kockázatot jelent. Évente mintegy 2,8 millió halálos áldozatot követel világszerte a kóros elhízottság, és dollármilliókban fejezhető ki a betegség okozta távollétnek köszönhető termeléskiesés.

Az elhízás különböző okokra vezethető vissza, de általános a nézet, mely szerint a kalóriadús étrend, a mozgásszegény életmód, vagy ezek kombinációja a genetikai adottságokkal együtt okolható leginkább a betegség kialakulásáért. A modern társadalom hatalmas nyomást gyakorol az emberekre, ezért nincs idejük egészséges élelmiszert vásárolni, főzni és edzeni. Idő hiányában gyakran étkeznek gyorséttermekben, amelyek kínálata magas koleszterintartalmú. Sokszor teljes családok reggeliznek, ebédelnek vagy vacsoráznak ilyen helyeken, mert nincs idejük az egészséges táplálkozásra. Azonos okból a rendszeres testmozgás is hiányzik az életükből, sajnos a modern társadalom teljesen kizsigereli polgárait.

A fogadalmak betartása is a legtöbb esetben időhiány miatt marad el. Manapság sokan 2-3 állást is elvállalnak a megélhetés érdekében, esetleg munka mellett iskolába járnak, vagy a családjukkal törődnek. Munka végeztével túlságosan fáradtak ahhoz, hogy sportoljanak, vagy egészséges ételt készítsenek. Egyszerűbb készételt vásárolni valamelyik éttermi láncban elvitelre. Sajnos ezen ételek fogyasztása gyakran rossz szokássá válik, és a kalória- és koleszterintartalmuk is magas.

Ugyanakkor a fogyókúrához kellő önfegyelem is szükséges, és ez sok emberben nincs meg. Önfegyelem és kitartás nélkül semmilyen fogadalmat nem lehet megtartani. Edzeni sem lehet felemás lelkesedéssel, konkrét edzésprogram és kitartás szükséges hozzá. Ha segít, válassz edzőtársat, aki motivál, hogy talpon maradj, és ne ess vissza, akit érdekel a sikered. Csatlakozz fogyókúrás csoporthoz, hazánkban is folyamatosan nő a számuk, de virtuális csoport tagja is lehetsz online, ha a közeledben mégsem találnál ilyet.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*